Chauffeur (78) botst op grafzerk en rijdt weg: "Ik moest plaatjes gaan draaien op feest van OKRA"

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Laat er geen misverstand over bestaan: wie voor de politierechter verschijnt, heeft vermoedelijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de onschuld bewezen. Niet zelden proberen overtreders hun misstap te vergoelijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de Vlaamse politierechtbanken enkele zaken op die dit ten overvloede illustreren.
BELGA

Chauffeur (78) botst op grafzerk en rijdt weg: "Ik moest plaatjes draaien op feest van OKRA"

Een 78-jarige man uit Erpe-Mere is in de politierechtbank van Aalst veroordeeld voor een ongeval met vluchtmisdrijf. Gek genoeg reed de beklaagde geen ander voertuig, maar wel een grafzerk aan. De man was verkeerdelijk de begraafplaats van Denderleeuw opgereden.

De feiten speelden zich af op 15 december van vorig jaar. "Ik moest de parking van feestzaal De Zwaluw oprijden, maar had me vergist. Ik ken de streek niet en had de weg gevraagd. Wellicht stuurde men me de verkeerde kant op", verklaarde beklaagde A.D.V. aan de rechter. Toen de man eenmaal door had dat hij op het verkeerde adres was, besloot hij rechtsomkeer te maken. Dat liep fout af waarbij hij de boordsteen van een grafzerk raakte. De man, die in de feestzaal naast het kerkhof plaatjes moest draaien voor een feestje van de OKRA, liet blijken dat hij wel degelijk was gestopt, maar geen schade had kunnen vaststellen. "Ik ben tot drie keer gestopt. Omdat ik niets zag en ik als dj moest optreden ben ik doorgereden", zei hij.

Zijn straf kan oplopen tot 1.200 euro en een rijverbod van minstens acht dagen. Ook de rijvaardigheid en lichamelijke geschiktheid tot sturen wordt in vraag gesteld. Op maandag 14 november kent de man zijn straf. (TVDN)

Ik ben tot drie keer gestopt. Omdat ik niets zag en ik als dj moest optreden, ben ik doorgereden

Beklaagde A.D.V.
Archiefbeeld.
thinkstock Archiefbeeld.

Moeder veroordeeld voor te snel rijden: "Maar zoon zat achter stuur"

De 56-jarige Kathleen V. I. uit Herzele is in de politierechtbank veroordeeld tot een boete van 300 euro en 15 dagen rijverbod nadat ze de snelheidsovertreding van haar zoon op zich nam. "Je moet een goede moeder zijn als je je zoon zo beschermt", merkte politierechter Gilbert Callens op.

Het is geen nieuw gegeven in de politierechtbank: ouders die moeten verschijnen voor fikse snelheidsovertredingen met de wagen van hun kinderen. Deze week was het de beurt aan Kathleen V.I. uit Herzele die naar eigen zeggen 100 kilometer per uur reed met de wagen van haar zoon, waar maar 50 is toegelaten. "Je hebt in het antwoordformulier ingevuld dat jij achter het stuur zat. Dit ondanks het feit dat de foto verraadt dat het toch je zoon was", richtte politierechter Gilbert Callens zich tot de dame. "Je zal dan ook de gevolgen moeten dragen."

Hij veroordeelde de vrouw tot een geldboete van 300 euro en vijftien dagen rijverbod. (TVR)

Je moet een goede moeder zijn als je je zoon zo beschermt

Politierechter Gilbert Callens
thinkstock

Na 62 jaar nog eens voor politierechter

Een man van 84, Andreas S. uit Wielsbeke, moest deze week voor de Brugse politierechter verschijnen omdat hij tegen een paaltje was gereden aan een tankstation en vluchtmisdrijf pleegde. "Zijn strafblad is niet blanco", moest de rechter vaststellen. "Maar zijn enige andere overtreding dateert van 1954. Duidelijk niks om rekening mee te houden."

62 jaar geleden was Andreas S. als jonge snaak veroordeeld voor een inbreuk toen hij met zijn tractor rondreed. Deze week kreeg hij een boete van 420 euro, maar geen rijverbod. (JHM)

Zijn enige andere overtreding dateert van 1954. Duidelijk niks om rekening mee te houden

Politierechter
thinkstock

Nachtje in cel door openbare dronkenschap

Jeroen S. (30) uit Wortegem-Petegem moet een boete van 120 euro betalen, nadat hij op de Markt van Oudenaarde werd opgepakt wegens openbare dronkenschap. "Het was niet je beste avond", merkte politierechter Cindy Stevenaert op. "Je moest zelfs steun zoeken aan het raam van het politievoertuig om niet om te vallen."

De man zelf was van oordeel dat hij niemand kwaad had gedaan. "Ik heb een nacht in de cel moeten zitten met enkel mijn onderbroek aan. Dat is toch ook niet normaal", vond hij. "Ik zal maar niet zeggen wat je nog allemaal hebt uitgespookt", rondde de politierechter de zaak af. (TVR)

Ik heb een nacht in de cel moeten zitten met enkel mijn onderbroek aan. Dat is toch ook niet normaal

Beklaagde Jeroen S. (30)
thinkstock

Metser onder invloed van speed

De 21-jarige metser J. C. uit Erpe-Mere moest zich deze in de politierechtbank verantwoorden nadat hij onder invloed van speed aan het stuur werd betrapt.

"Een eenmalige stommiteit. Mijn cliënt dacht bovendien dat de drugs al uitgewerkt zouden zijn", probeerde zijn advocaat de feiten wat te verzachten. Politierechter Gilbert Callens merkte op dat veel mensen die inschattingsfout maken.

"Wie een lijntje snuift of pilletje slikt, vergeet dat dit maar liefst 48 uur in het bloed waarneembaar blijft." Hij veroordeelde de jongeman tot een geldboete van 1.200 euro, waarvan 840 euro met uitstel, en 21 dagen rijverbod. (TVR)

Wie een lijntje snuift of pilletje slikt, vergeet dat dit maar liefst 48 uur in het bloed waarneembaar blijft

Politierechter Gilbert Callens


Video