Charles Picqué (PS): "We zijn veroordeeld tot nieuwe staatshervorming”

Charles Picqué.
BELGA Charles Picqué.
PS'er Charles Picqué denkt dat België -met de uitslag zoals die zich nu aftekent- veroordeeld is tot een nieuwe staatshervorming. Dat zei de voormalige minister-president en voorzitter van het Brussels Parlement aan Bruzz. "Ik koester geen illusies over wat er de volgende dagen, weken en maanden zal gebeuren. Ik kan me niet inbeelden dat de institutionele vragen nu weggewerkt zullen worden.”

Met goed twee derde van de stemmen geteld in Brussel woedt de strijd nog volop. Ecolo is voorlopig nog de grootste, maar de partij wordt op de voet gevolgd door de PS en -iets verderop- ook de MR. "Het is wachten op de definitieve resultaten, het is nog te vroeg om ons uit te spreken. Dat is spijtig, maar het is zo. Deze trend was wel verwacht: de stemmen zouden verschuiven van PS naar PVDA en Ecolo, al is het nog afwachten in welke mate het schuift."

Volgens Picqué zal PS in een volgende Brusselse regering "een belangrijke verantwoordelijkheid" opnemen. Picqué is nog burgemeester in Sint-Gillis, maar neemt afscheid van het Brussels parlement. 

“Talenruzies interesseren jonge Vlamingen in Brussel niet”
Over welke partijen de voorkeur zullen krijgen in een nieuwe meerderheid, wil Picqué zich nog niet uitspreken. "Dat zal ook afhangen van de programma's van de andere partijen en wat ze eisen. Ecolo en DéFI is een denkpiste, maar ik denk dat het voorbarig is iets te zeggen over de meerderheid die gevormd zal worden."

In Brussel gaat het Vlaams Belang er veel minder hard op vooruit dan in Vlaanderen. "Dat is de eigenaardigheid van Brussel", aldus Picqué. "Talenruzies interesseren de jonge Vlamingen in Brussel niet. Dat is wat ik heb ondervonden in mijn contacten met Vlaamse jongeren hier in Brussel.”
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Voet

  Terwijl verschillende gemeenten zijn gefusioneerd om kosten besparend te werken zag je op de verkiezings kaart duidelijk uit hoeveel piepkleine gemeentes - zoals Sint Gillis - Brussel bestaat. Ze kunnen beter eens beginnen met daar ook een koppel fusies uit te voeren.

 • anna vandenberg

  Peter Nols, Eigenlijk zou er vermogensbelasting moeten komen, ook al zijn er veel mensen die hun vermogen eerlijk verdiend hebben, dat zou de linkse afgunst stemmers die zelf vijf huizen bezitten een toontje lager doen zingen.

 • Peter Nols

  Waarom, als de Belgen overeenkomen is er een linkse regering met een redelijk evenwicht Wallonië-Vlaanderen mogelijk. De socialistische, katholieke en groene familie samen met PTB en PVDA hebben een mooie meerderheid. De rechtsen en nationalisten kunnen gaan doppen.

 • gina duribreux

  bravo deze wil zijn verantwoordelijkheid opnemen met zo mensen moet gepraat worden wat kunnen we nog samen doen is beter dan kost wat kost regering samen stellen die niets kan ps is voorbeeld van goede samenwerking zonder in elkaar wielen te zitten

 • Gino Denil

  Bij een splitsing ligt de toekomst altijd in het armste deel. De meeste ruimte, de goedkoopste arbeidskrachten, de minste CO² uitstoot en milieuvervuiling, de beste voorwaarden als bedrijf. Wallonië heeft ook veel minder vergrijzing en dus een groter aandeel jongere beschikbare en goedkope werkkrachten. Onze Vlaamse ondernemers zijn niet zo Vlaams gezind dat ze die voordelen aan zich zouden laten voorbijgaan. Op termijn dus weer pendelen naar Wallonië met Waals wegenvignet natuurlijk.