Charles Michel wil begin november aftreden als premier

Photo News
Charles Michel wil ten laatste begin november stoppen als eerste minister. Dat heeft hij aangekondigd op de ministerraad. Michel wil zich voorbereiden op zijn functie als voorzitter van de Europese Raad, die hij vanaf 1 december bekleedt.

Michel heeft die wens al enkele dagen geleden geuit aan de vicepremiers in zijn regering, klinkt het in een verklaring. De zoektocht naar een vervanger is intussen begonnen. “Vaststellend dat er op dit moment nog geen enkel proces voor de vorming van een federale regering is begonnen, is hij (Michel, red.) begin deze week ook begonnen met consultaties rond de modaliteiten van zijn vervanging in lopende zaken. De premier zal erover waken dat er een vloeiende en verantwoorde overgang is, in het belang van de burgers en de staat.”

Opvolger?

Maar wie moet Michel dan opvolgen? De laatste maanden circuleert de naam van Sophie Wilmès (MR), op dit moment minister van Begroting. In de huidige ontslagnemende coalitie van Open Vld, MR en CD&V is de blauwe familie de grootste, en de MR is daarin de grootste fractie. De keuze voor een MR-kopstuk past dus binnen de rekenkundige logica. Wilmès zou zo de eerste vrouwelijke premier van ons land kunnen worden, zij het ad-interim.

Ook Open Vld en CD&V kunnen beslag leggen op de post, bijvoorbeeld voor vicepremiers Alexander De Croo of Koen Geens. MR kreeg met Didier Reynders en Charles Michel al de Europese Commissaris én de Europese president. In normale omstandigheden - lees: tijdens regeringsonderhandelingen - zijn het premierschap en de Eurocommissaris doorgaans niet voor dezelfde partij. Bovendien kregen de liberalen naast Michel en Reynders ook al het voorzitterschap van Kamer en Senaat, met Patrick Dewael en Sabine Laruelle. Ook de CD&V zou dus wel eens het premierschap kunnen claimen.

Bij CD&V en Open Vld reageert men voorlopig niet op de speculaties rond de opvolging van Michel. 
119 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Een premier die zijn post verlaat (met voorbedachte rade want hij stond aan de goeie kant van Europa en Macron) , nooit gezien. En maar kappen op N-VA die hij uit de regering heeft gemanoeuvreerd.

 • Lea Van Heybeeck

  Van een lafaard en manipulator gesproken. Ze hebben het land de dieperik ingestoken en dan verlaten ze het zinkend schip. Nu weten we dat hij van in het begin zijn blik had gericht op de EU. Macron heeft hem aan deze job geholpen maar als voorwaarden hem met alles te volgen. Bah! Wat een corruptie!

 • Wilfried Vanden Berg

  De zoveelste politieke lafaard die na zijn wanbeleid en onbekwaamheid gaat lopen. Vehafstood was een van de eerste. En nu volgen ze elkaar op. Onbekwaamheid word blijkbaar meer beloond in België dan bekwaamheid.

 • Chris Hom

  De politici die hun machtige vrienden inschakelen op het juiste moment in hun leven maken een wereld van verschil voor hun eigen (financiële) toekomst..... de bestuurbaarheid van het land wordt gewoon bijzaak...

 • Leonard Tonnelier

  Hopelijk zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen om de vele nog slapende politici wakker te schudden.