Charles Michel reageert op 'foutgelopen' herdenking aanslagen: "Lang en intens contact gehad met de slachtoffers"

Nabestaanden, vrienden en collega's herdenken de 32 dodelijke slachtoffers van de zelfmoordaanslagen op Brussels Airport en metrostation Maalbeek.
BELGA Nabestaanden, vrienden en collega's herdenken de 32 dodelijke slachtoffers van de zelfmoordaanslagen op Brussels Airport en metrostation Maalbeek.
"Er is juist een lang en intens contact geweest met de slachtoffers, vanochtend in het Sheraton-hotel." Dat zegt premier Charles Michel in een reactie op de voorzitter van de slachtofferorganisatie die beweert dat de Michel geen oog had voor de slachtoffers bij de herdenking van de aanslagen van 22 maart - vandaag exact twee jaar geleden -vanochtend in Zaventem. Op die herdenking kwam kritiek van slachtoffers en nabestaanden.

"Er is net een lang en intens contact geweest met de slachtoffers, deze ochtend in het Sheraton-hotel", zo klinkt het bij de premier. "Dit kwam tot stand in samenwerking met de Belgische slachtofferverenigingen en gebeurde op hun verzoek zonder aanwezigheid van de media."

Er is net een lang en intens contact geweest met de slachtoffers, deze ochtend in het Sheraton-hotel

Charles Michel

De premier reageert daarmee op Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme. Hij verklaarde deze voormiddag dat de families van de slachtoffers die de herdenking in Zaventem bijwoonden, niet tevreden waren met het verloop van de plechtigheid en de houding van de regeringsleiders.  

De Eerste Minister is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel.

Guillaume Denoix de Saint Marc

"Het zijn geen toeschouwers", stelde Denoix de Saint Marc, die er niet over was te spreken dat er geen aankondiging werd omgeroepen om 7.58 uur, het tijdstip van de aanslagen, en dat slachtoffers en naasten achter een lint op afstand van de herdenkingsplaat werden gehouden. "Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn. De Eerste Minister is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel."

De korte plechtigheid op Brussels Airport deze ochtend.
BELGA De korte plechtigheid op Brussels Airport deze ochtend.

Ook bij andere slachtoffers en nabestaanden is ongenoegen te horen. “Niemand wist wanneer de minuut stilte begon of gedaan was”, vertelt een van de aanwezigen aan VRT. Normaal had de geplande minuut stilte stipt om 7.58 uur moeten starten - het moment waarop de terroristen hun explosieven lieten afgaan - en Charles Michel bloemen zou neerleggen bij de herdenkingsplaat. "Maar de premier heeft die bloemen veel vroeger neergelegd dan gepland en ontstond veel verwarring", klinkt het.

"Niemand wist wat er gebeurde", vertelt een van de aanwezigen aan VRT. "7.58u passeerde zonder dat iemand het doorhad. Plots zagen we een deur opengaan en de regering vertrok." 

Brussels Airport

De dag van herdenkingen begon op Brussels Airport. Waar een sereen herdenkingsmoment voor de slachtoffers en hun naasten gepland stond. De vertrekhal werd enkele minuten gehuld in volledige stilte, wat zichtbaar emoties losmaakte bij de getroffen families.

Premier Charles Michel en verschillende topministers woonden de korte plechtigheid op Brussels Airport bij.
BELGA Premier Charles Michel en verschillende topministers woonden de korte plechtigheid op Brussels Airport bij.

Premier Charles Michel was omringd door verschillende regeringsleiders waaronder de ministers Jan Jambon, Koen Geens, Maggie De Block, Francois Bellot, Didier Reynders en minister-president Geert Bourgeois. Aan de herdenkingsplaat werden bloemenkransen en foto's van de slachtoffers neergelegd en verschillende kaarsen aangestoken. Een belangrijk moment voor de stewardessen en stewards, die afsloten met een groepsknuffel.

Maalbeek

In metrostation Maalbeek was er om 9.11 uur een minuut stilte, exact twee jaar na de explosie in een vol metrostel met pendelaars die op weg waren naar het werk. Hier vielen opnieuw 16 dodelijke slachtoffers. Hun voornamen worden nog tot en met maandag afgebeeld op de digitale reclameborden in Maalbeek. De namen werden tijdens de plechtigheid ook door de luidsprekers van het station afgeroepen. 

BELGA

Premier Charles Michel, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close legden in de lokettenzaal van het station bloemen neer. Een hondertal slachtoffers en nabestaanden woonden de plechtigheid bij. Zij kunnen na het eerbetoon in het metrostation op een locatie in de buurt terecht om weg van de camera's steun bij elkaar te zoeken. Ook een delegatie parlementsleden en verschillende leden van de federale en Brusselse regering woonden het eerbetoon bij.

Charles Michel bij de herdenking in Maalbeek.
BELGA Charles Michel bij de herdenking in Maalbeek.

Het Brusselse metroverkeer werd niet helemaal stilgelegd. De MIVB had er wel voor gezorgd dat er geen metro's door het station Maalbeek reden tijdens de minuut stilte die werd gehouden. Het station bleef gewoon open voor de reizigers. 

Schumanplein

Na het eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek heeft premier Charles Michel om 10.00 uur ook nog bloemen neergelegd, ter ere van alle slachtoffers van terreuraanslagen in België en in het buitenland, aan het monument in de Wetstraat - in de voetgangerszone tussen het Schumanplein en het Jubelpark, dat bij de eerste verjaardag van de aanslagen onthuld werd. De plechtigheid werd bijgewoond door de vicepremiers Jan Jambon en Didier Reynders, minister van Justitie Koen Geens en door een delegatie parlementsleden.

Memorial Garden

Om 11.00 uur zorgden slachtoffers en hun naasten nog voor een tweede pakkend herdenkinsmoment in de vertrekhal van Brussels Airport. Béa De Lavalette hield een insprirende en emotionele speech aan de herdenkingsplaat. "We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen", was de boodschap die de 19-jarige De Lavalette meegaf.

Het herdenkingsmoment werd ditmaal wel voorafgegaan door een aankondiging die een minuut stilte vroeg aan de reizigers in de luchthaven. De minuut stilte werd afgesloten met een luid applaus, waarna Béa De Lavalette in haar rolstoel het podium opkwam en staand het woord nam. De jonge Amerikaanse raakte voor 35 procent verbrand aan haar lichaam en raakte verlamd in haar onderbenen.

LEES OOK. Emotionele speecht van Béa op herdenking (19) op herdenking 22 maart: "Ik ben sterk. Ik kan zeggen dat ik leef en gelukkig ben"
97 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Vandeweyer

  Ik begrijp juli verdriet . Maar in de poletiek telt alleenmaar in de belangstelling staan!!

 • Lily liken

  Charles Michel ? Die denkt net als zijn vriend de Bart aan zijn eigenbelang . De Michel aan zijn buikje en den Bart aan zijn Ego .

 • pietertje Kamp

  Zie ze blinken. Ik zou ze nog niet eens willen ontmoeten. Allen gefaald in hun functie. Idem voor oppositie.

 • Daniel Hannes

  Wat een gezeik hier. Charles Michel was er toch ! En niet alleen in Zaventem. Wat wil iedereen dan ? Dat hij meedoet aan een knuffelronde ? Dat hij zingt ? Dat hij ballonnen oplaat ? Bloemen heeft hij wel gelegd dacht ik. Ongetwijfeld is terrorisme nu voorkomen ! Indien toch nog een aanslag.....schuld van de NVA zo te lezen. Pfffftttt

 • Jan De Greef

  Een show van politiekers door politiekers, druipend van mediageilheid. Het is hen vooral niet te doen om de slachtoffers en nabestaanden. Hun getalm met schadevergoedingen en finaciële tegemoetkomingen aan de rechthebbenden zegt genoeg.