Charles Michel ontvangt aan vooravond van Europese minitop tien Europese leiders op Hertoginnedal

Premier Charles Michel ontvangt de Duitse Bondskanselier Angela Merkel op Hertoginnedal.
BELGA Premier Charles Michel ontvangt de Duitse Bondskanselier Angela Merkel op Hertoginnedal.
Premier Charles Michel heeft gisteren een tiental staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie ontvangen op een informeel diner op Hertoginnedal. De minitop, aan de vooravond van een Europese top met 27, vond plaats in een "warme en positieve sfeer", klonk het in de entourage van de premier.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse premier Mateusz Morawiecki namen deel aan het diner. Ook van de partij waren regeringsleiders Boïko Borissov (Bulgarije), Leo Varadkar (Ierland), Paolo Gentiloni (Italië), Juha Sipilä (Finland), Xavier Bettel (Luxemburg), Antonio Costa (Portugal), Mariano Rajoy (Spanje) en Robert Fico (Slovakije). De Nederlandse premier Mark Rutte daagde alsnog op, hoewel hij eerst had gezegd dat hij andere verplichtingen had.

Premier Charles Michel ontvangt de Nederlandse premier Mark Rutte op Hertoginnedal.
BELGA Premier Charles Michel ontvangt de Nederlandse premier Mark Rutte op Hertoginnedal.

"Meer directe gesprekken"

Het diner, een initiatief van Michel dat voor het eerst in deze vorm plaatsvindt, verzamelt landen uit verschillende delen van Europa en van verschillende politieke strekkingen. Het bood de leiders een gelegenheid om "meer directe" gesprekken aan te knopen dan tijdens de normale Europese toppen. Enkele thema's die zijn besproken zijn handel, energietransitie, defensie, migratie, de plaats van Europa in de wereld en het EU-budget na de brexit.

Premier Charles Michel ontvangt de Spaanse premier Mariano Rajoy op Hertoginnedal.
Photo News Premier Charles Michel ontvangt de Spaanse premier Mariano Rajoy op Hertoginnedal.

Cockpit van de EU

Premier Michel, die regelmatig zegt dat hij "in de cockpit van de EU" wil zitten, wou met het werkdiner "een actieve rol spelen om Europa een nieuwe elan te geven", zei zijn kabinet voor de ontmoeting. "België wil een bruggenbouwer zijn in de verschillende Europese discussies."

Vandaag vindt de Europese top plaats met 27 leden, zonder Groot-Brittanië. Daar staan verschillende institutionele kwesties op de agenda, alsook het EU-budget na de brexit.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Peeters

  Europese jobs uitdelen aan Turtelboom en co.

 • Fredien Vandervekens

  Grote ambitie van Charles. In de Europese "cockpit" zitten. Als steward, en de piloten (Merkel en Macron) hun koffie-verkeerd "inschenken". Even zijdelings maar niet onbelangrijk (voor de belastingbetaler), het "initiatief" voor het diner was van Charles himself. Tevergeefs echter, hij blijft "steward". Gemaakte "onkosten" vereffend door de "staatskas". Wij dus.

 • jos duriau

  Wel een kostelijke aangelegenheid om Michel even in de schijnwerpers te zetten als sollicitatie voor een Europees jobje , niet erg ,wie betaalt ?

 • Roger Deprez

  Waarom is dat goed voor als er geen problemen zouden zijn, geeft aan dat Europa steeds verdeeld is in belangrijke zaken.

 • Hugo Bavré

  Zolang wij onze eigenheid kunnen behouden is er geen probleem. Maar als Michel de marionet wordt van de Franse president Macron dan zitten wij met een heel groot probleem. Vergeet niet dat ex-president van Frankrijk Chirac ooit in het openbaar zei dat hij België beschouwde als een filiaal van Frankrijk. Afwachten wat de Belgische keuze zal zijn voor de opvolging van de F16 gevechtsvliegtuigen, dat zal al een indicatie zijn.