Charles Michel neemt afscheid: "290.000 nieuwe jobs en tewerkstellingsgraad van 71 procent, onze grootste trots”

BELGA
Ex-premier Charles Michel heeft op de sociale media een bedankingsbrief gepost voor zijn vijf jaar aan het hoofd van de Belgische regering. "290.000 nieuwe jobs en een nooit geziene tewerkstellingsgraad van 71 procent... Dat is onze grootste trots", schrijft Michel.

"Het was niet vanzelfsprekend. De debatten waren hevig, wat trouwens deel uitmaakt van de democratie", aldus Michel. Zijn regering met een zeer klein aandeel Franstaligen had te kampen met een hevige oppositie in het parlement, en soms ook op straat.

"Jobs, jobs, jobs, dat was mijn obsessie. Want dat is de beste garantie om de armoede te doen afnemen en de solidariteit te versterken. De vele hervormingen die we hebben gestart, de taxshift, de vennootschapsbelasting, de nulbijdrage voor de eerste aanwerving, de arbeidsmarkt, enzovoort, hebben aanwervingen door bedrijven ondersteund", schrijft de ex-premier.

Michel komt ook terug op de val van de regering. "Door in lopende zaken te gaan is jammer genoeg de trein van de noodzakelijke hervormingen gestopt en zijn de overheidsfinanciën negatief beïnvloed", zegt Michel. Over de terreuraanslagen in 2016 schrijft Michel: "In die pijnlijke momenten heb ik geprobeerd kalm te blijven en op koers te blijven om de rechtsstaat en de waarden van onze democratie te verzekeren.”

Michel vertrekt naar Europa, hoewel er nog geen nieuwe regering is op federaal niveau. Toch gelooft de liberaal in de toekomst van België. "Ik weet dat wat ons samenbrengt veel sterker is dan wat ons verdeelt", klinkt het. Als voorzitter van de Europese Raad gaat Michel nu een actieve rol spelen in de toekomst van Europa. "Ik zal dat doen met al de kracht en de creativiteit die ik heb, en met heel mijn hart", zegt Michel.

Charles Michel heeft deze namiddag de fakkel van eerste minister doorgegeven aan zijn partijgenote Sophie Wilmès.

LEES OOK. Sophie Wilmès wandelde vijf jaar geleden via achterpoortje de Kamer binnen: portret van eerste vrouwelijke premier van België
106 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Simons

  Meer mensen in de armoede, een onvulbare put achterlaten, je moet maar het lef hebben. Zakkenvuller !

 • Jeff Smulders

  Vergeet nooit dat de bevolking oftewel de belastingbetaler de werkgever is van de politiek en hun oplegsystemen. Niet de staat want die wordt onderhouden door de bevolking het woord staat is in deze misleidend naar de bevolking toe. U bent verplicht om te stemmen zodat de politiek altijd zich achter uw opgelegde stem kan verbergen en kan doen wat ze willen. Uiteindelijk zullen de politieke charlatans ook de rekening gepresenteerd krijgen.

 • Rayan El Arami

  Maar over de toegenomen armoede zwijgt hij als vermoord.

 • HUGO VERLOT

  Vergeleken met de ons omringende landen is dit een mislukking. Is nog fier op de ontsporing van onze begroting.

 • gina duribreux

  schaamteloos met Vlaamse eer gaan lopen nu dit is nu eenmaal belgie dat we niet meer willen aub beetje eerlijkheid is hier dringen nodig en dit geld voor alle partijen