Charles Michel (MR) wil premier blijven

Charles Michel is de kandidaat-premier van de Waalse liberalen.
BELGA Charles Michel is de kandidaat-premier van de Waalse liberalen.
Premier Charles Michel is de kandidaat van de MR om zichzelf op te volgen als eerste minister. Dat heeft campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez gezegd op LN24.

Voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) kondigde maandag in een mediageniek offensief aan dat hij premier wil worden van de volgende federale regering indien zijn partij de grootste van het land blijft. Andere partijen schuiven geen kandidaten naar voren voor de job.

“Betere eerste minister”

"Charles Michel zou een betere eerste minister zijn, daar ben ik zeker van", aldus Bouchez. "Wij bij MR nemen onze verantwoordelijkheid op: we hebben een kandidaat-premier en dat is Charles Michel".

De partijwoordvoerder preciseert overigens dat ook Willy Borsus kandidaat is om opnieuw Waals minister-president te worden, terwijl Françoise Schepmans het Brussels minister-presidentschap ambieert. 

Andere kandidaten?

"Op een bepaald moment zullen alle partijen transparantie moeten bieden", vindt Bouchez. Zo wil hij bijvoorbeeld van de PS weten wie haar kandidaat is om de Waalse regering te gaan leiden.

Met twee dagen interval schuiven nationalisten en Franstalige liberalen dus een kandidaat-premier naar voren. En dat terwijl het scenario van een voortzetting van de Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) - eventueel aangevuld - niet uit de lucht gegrepen is. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo liet al noteren dat dit de richting is die zou moeten worden ingeslagen.

Le Soir schreef gisteren dat Michel en Jambon drie weken geleden samen rond de tafel hebben gezeten. Hebben ze daarover van gedachten gewisseld? Het kabinet van de premier wil geen commentaar kwijt. “Wij geven nooit commentaar bij de talloze contacten die Charles Michel als eerste minister heeft met tal van politieke leiders. Die contacten kaderen voornamelijk in het parlementaire werk”, luidde het bij een woordvoerder.




21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  Voor meer als 300.000€ per jaar en eten en drinken op kosten van de belastingsbetalers zou ge ook zo een jobke willen natuurlijk , maar de mensen zijn premier Michel grondig beu

 • Filip Catz

  Van die politici raakt men nooit vanaf, ze blijven terugkomen op om het even welk postje. Michel zou beter eerst enkele bijlessen Nederlands nemen voor hij die premier-ambitie nastreeft. Of voor mijn part mag hij het gewoon in het Frans zeggen, dat zal minder tegenzin opwekken. Nu zet ik het geluid af als ie begint te preken in onze taal.

 • fredien van havere

  Het is de wever die de liberalen heeft binnengehaald niet vergeten bij de verkiezingen.

 • lieve vanderstraeten

  Na marrakech heb ik er genoeg van, ge luistert niet naar ons, de bevolking, die u gekozen heeft om ons te vertegenwoordiger. Dus droom verder samen met de VLD, de cdnv, de groen en de rooi.

 • magda de munck

  Hij wil aan de goede kant staan, waarschijnlijk.