Charles Michel kwaad over uitblijven PNR-akkoord

BELGA
Premier Charles Michel is niet opgezet met het engagement van het Europees Parlement om voor het einde van het jaar een Europees systeem voor de uitwisseling van passagiersgegevens (Passenger Name Record, PNR) op te zetten. "Het dossier ligt al bijna tien jaar op de Europese tafel", zei Michel gisterenavond na afloop van de Europese top. Dat het Parlement in die context nog eens maanden onderhandelingen in het vooruitzicht stelt, vindt Michel "choquerend".

Op de Europese top, die vooral in het teken van Oekraïne en Griekenland stond, praatten de staatshoofden en regeringsleiders ook over de aanpak van terrorisme en radicalisering. Dat gebeurde onder meer op vraag van België. De Europese lidstaten dringen al lange tijd aan op een pan-Europees systeem voor de opslag en uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers, als middel om verdachte patronen te detecteren. Het Europees Parlement, waar het dossier al jaren geblokkeerd zit, engageerde zich er woensdag toe "voor het einde van het jaar" een oplossing te vinden.

Big Brother
Dat engagement kan bij Michel maar op weinig begrip rekenen. De parlementsleden zijn bezorgd om de privacy van vliegtuigpassagiers, maar volgens de premier staat die helemaal niet op het spel. "Het gaat om een instrument om informatie uit te wisselen, niet om Big Brother."

Tijdens zijn tussenkomst op de top hamerde Michel op het belang van gegevensuitwisseling. "België vindt dat er nog meer informatie uitgewisseld moet worden om terreurdaden te kunnen verhinderen", legde hij uit. "Dat we met de operatie in Verviers aanslagen hebben kunnen voorkomen, is te danken aan het feit dat de inlichtingendiensten over de juiste informatie beschikten."

Schengenzone
Op vraag van Michel en de Franse president François Hollande namen de leiders een gemeenschappelijke verklaring aan over de aanpak van terreur en radicalisering. Ze vragen onder meer om de controles aan de buitengrenzen van de Schengenzone "te versterken en te moderniseren". De Europese Commissie moet concrete voorstellen doen om in de toekomst systematische controles te kunnen uitvoeren. Welke controles de leiders in gedachten hebben, wordt in de verklaring niet verduidelijkt.

De vraag voor een betere bescherming van de Schengen-buitengrenzen wordt vooral door de Fransen gesteld - een vraag die in de nasleep van de aanslagen in Parijs alleen maar urgenter geworden is. "Van zodra een vlucht in een Europese luchthaven aankomt, moeten we systematische controles kunnen uitvoeren om te zien of er geen passagiers bij zijn die voor problemen kunnen zorgen", zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdagochtend nog op de Franse radio.

Charles Michel benadrukte dat er in geen geval aan de binnengrenzen van de Schengenzone geraakt mag worden. Die moeten controlevrij blijven. "Het zijn de buitengrenzen die beter gecontroleerd moeten worden."

Internet
De Europese top vraagt verder ook dat internetboodschappen die oproepen tot terreur of aanzetten tot radicalisme beter opgespoord en verwijderd moeten kunnen worden. Premier Michel vraagt voorstellen van de Europese Commissie. "Als het mogelijk is om pedoseksuele content op het internet aan te pakken, moet dat ook lukken als het aankomt op het beschermen van onze bevolking."

Het gaat om een instrument om informatie uit te wisselen, niet om Big Brother

Charles Michel
AP