Charles Michel haalt in Kamer hard uit naar Filip Dewinter

Charles Michel (MR) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).
BELGA Charles Michel (MR) en Filip Dewinter (Vlaams Belang).
Premier Charles Michel heeft vanmiddag in de Kamer hard uitgehaald naar Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Die laatste was afgelopen week op bezoek geweest bij de Syrische president Bashar al-Assad. "U bent een racist en een xenofoob", riep Michel hem toe. "U bent de liefhebber van een massale seriemoordenaar."

In de Kamer werd vanmiddag gediscussieerd over de aanpak van de radicale islam in ons land. Uit een rapport van het OCAD deze week bleek namelijk dat die steeds verder oprukt in België. 

In een reactie op Filip Dewinter, haalde premier Michel uit naar het Vlaams Belang-kopstuk. "We wonen in een rechtsstaat", zei de eerste minister. "Dit is in geen geval een strijd tegen de islam. We moeten ervoor zorgen dat we evolueren naar een islam die compatibel is met de democratische waarden van onze rechtsstaat."

"U bent een racist. U bent een xenofoob. U bent de liefhebber van een massale serial killer. Dat is het verschil tussen u en wij", zei Michel nog, die luid applaus kreeg vanop de banken van het federaal parlement.

Dewinter: "Veel lippendienst"

"Als het politiek correcte halfrond uitgeapplaudisseerd is, kunnen we misschien terugkomen tot de essentie", reageerde Dewinter. "De essentie is dat hier vandaag veel lippendienst bewezen is aan de strijd tegen de radicale islam. Een strijd die mijn fractie en mijn partij al dertig jaar voert en waar u altijd doof voor bent gebleven. Anders hadden we de problemen waar we vandaag mee geconfronteerd worden niet gekend."