Charles Michel en Kris Peeters allebei aangesteld als formateur

Koning Filip heeft vanavond Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) beide benoemd tot formateur. In minder dan een uur werd Michel ontheven van zijn taak als informateur en stelde de koning de twee coformateurs aan die een nieuwe federale regering op de been moeten brengen.

Een uurtje geleden heeft Michel de koning het eindverslag van zijn informatieopdracht overgemaakt. Later kwam ook Kris Peeters op het paleis aan. Zij zullen nu wellicht aan de slag gaan om een Zweedse coalitie op de been te brengen met N-VA, CD&V, Open Vld en MR.

Nog met cdH?
In een korte verklaring aan het paleis achteraf liet Kris Peeters verstaan dat er ook met het cdH zou worden gepraat. "We zullen de komende dagen en weken in grote discretie werken om een goede regering te vormen met de vier partijen die aan de informateur verklaard hebben dat ze daartoe bereid zijn. We zullen ook nog verdere gesprekken voeren met het cdH om te kijken welke coalitie we kunnen vormen", zei Peeters na het verlaten van het paleis.

Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat het cdH over de streep getrokken kan worden. De partij heeft sinds het afwijzen van de centrumrechtse coalitie die N-VA-voorzitter De Wever als informateur in stelling wou brengen steeds verklaard dat ze niet in een regering wil met N-VA. CD&V heeft eerder vandaag nog samen met Open Vld en N-VA gezegd dat ze niet alleen samen in de Vlaamse, maar ook samen in de federale regering willen.

BELGA
BELGA