Charles Michel dient Bart De Wever van antwoord: "EU is meer dan een verdrag"

Premier Charles Michel (MR) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn het oneens over de betekenis van de EU.
BELGA Premier Charles Michel (MR) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn het oneens over de betekenis van de EU.
"De Europese Unie is veel meer dan een verdrag. Het gaat om fundamentele waarden en maakt deel uit van onze identiteit." Premier Charles Michel is het duidelijk niet eens met de analyse van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat "de EU slechts een verdrag is".

In een opiniestuk werkte De Wever gisteren zijn visie op de Europese Unie uit. Die zal volgens hem nooit "een Europese natie" worden. "Omdat ze de combinatie is van vele verschillende naties, met verschillende culturen en politieke tradities. 'Meer Europa' is niet de oplossing voor alles; een one-size-fits-allbeleid kan nooit werken voor de talloze volkeren." Om af te sluiten met: "De EU is slechts een verdrag. Europa is niet uitgevonden na de Tweede Wereldoorlog, het heeft een lange en uitgebreide geschiedenis."

Europese Unie zal nooit een Europese natie worden

Bart De Wever (N-VA)

Premier Michel is het met die analyse niet eens, maakte hij vandaag duidelijk in Sofia, waar hij deelneemt aan de top van de EU en de landen van de Westelijke Balkan. "De strijd tegen terrorisme, de beveiliging van onze grenzen: ik zie niet in wat we zouden doen zonder de EU. Ze is veel meer dan een verdrag. Het gaat om fundamentele waarden en maakt deel uit van onze identiteit. De neutraliteit van de staat, het respect voor vrouwen en mannen... zijn maar een paar voorbeelden die aantonen dat de EU om fundamentele waarden gaat."

De EU gaat om fundamentele waarden en maakt deel uit van onze identiteit

Charles Michel (MR)

"De Europese Unie is een gedeelde geschiedenis, maar ook een gedeelde toekomst. Voor mij is het veel meer dan enkel een papiertje of een verdrag. Voor de veiligheid van België, voor onze sociaal-economische ontwikkeling, voor de beveiliging van de Europese grenzen hebben we een efficiënte Europese Unie nodig."
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Peeters

  N-VA heeft dezelfde negatieve opinie over Europa zoals VB, toch is de partij helemaal niet vies voor de dikbetaalde jobkens, ja, tegelijk koud en warm blazen is typisch voor een partij zoals N-VA. Alhoewel deze partij betekent hoegenaamd niets in Europa.

 • Willy Van Craen

  Als er morgen referendum met een 5 vragen lijst komt over Europa zullen toppolitici rode kaken krijgen zoals over: één verkeerswet, terug grenscontroles, één nationaliteit, vreemdelingen stop en al of niet afschaffen.

 • Alfons Ceyssens

  De Wever kan beter zich echt eens gaan inzetten voor heel België in plaats van steeds uitsluitend de Antwerpse kaart te trekken net alsof Antwerpen het middelpunt is in de wereld. Langs de kant staan kakelen is het gemakkelijkste.

 • Richard Derijcke

  @Nico de Groot jij bent zo grappig. Ik kom haast niet bij van’t lachel.

 • Rik Alliet

  We zien wat de houding van de EU is in de Catalaanse kwestie! Dat zegt alles.