Charles Michel bekogeld met frieten en mayonaise

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Twee leden van LilithS, een groep van Belgische activistische vrouwen, hebben premier Charles Michel met frieten met mayonaise bekogeld toen hij een voordracht wilde geven in de Cerle de Wallonie in Namen. De eerste minister dient geen klacht in.

Toen premier Michel voor een publiek van Waalse bedrijfsleiders en investeerders een toespraak met als thema "verantwoordelijkheid opnemen" wou aanvatten, begonnen gemaskerde en in het zwart geklede actievoersters "Michel, dégage, austérité dégage" (Michel rot op, weg met de besparingen) te roepen en de eerste minister met frieten met mayonaise te bekogelen.

BELGA

Michel moest zijn toespraak onderbreken. Hij kreeg luid applaus toen hij in hemdsmouwen doorging. Volgens zijn woordvoerder tilt de premier niet erg aan het voorval. "De eerste minister heeft de actie met humor gepareerd. De politie vroeg hem of hij klacht wou indienen, maar dat gaat hij niet doen". De actievoersters werden door de ordediensten uit de zaal verwijderd.

In een mededeling zet LilithS zich af tegen "de budgettaire bezuinigingen, de asielpolitiek, de bestraffing van de armen of de politiestaat. We willen aanvallen wat werkelijk aan onze samenleving vreet: financiële speculatie, economische deregulering, belastingontduiking. De werkelijke fraude is niet sociaal, maar fiscaal", luidt het. Volgens de actievoersters wordt het sociaal model vernietigd "in naam van een absurde competitiviteit die het welzijn van de bevolking overlaat aan de ministeries. Het Belgische volk krijgt enkel nog frieten met karigheid voorgeschoteld."

Charles Michel kreeg de volle laag.
BELGA Charles Michel kreeg de volle laag.