Charles-Henri Delcour wordt nieuwe Chef Defensie

Luitenant-generaal Charles-Henri Delcour is aangesteld als de volgende Chef Defensie (CDOD). Dat werd deze middag uit regeringskringen vernomen. Hij volgt generaal August Van Daele op, wiens mandaat meermaals werd verlengd.

Geen consensus over kandidaten
Het mandaat van Van Daele liep normaliter eind 2008 af. Twee maanden voor zijn pensioen, op 64-jarige leeftijd, waren de regeringspartijen het nog steeds oneens over de keuze van zijn opvolger. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) was begonnen met het terrein af te tasten en had het kernkabinet tweemaal een lijst met twee of drie namen voorgelegd. Over geen van hen bestond evenwel de noodzakelijke consensus.

De drie meest geciteerde kandidaten waren Jean-Marie Jockin, Charles-Henri Delcour en Frédéric Van Dingenen. Het ging om drie Franstalige luitenanten-generaals van de landcomponent. Nadat de twee voorgaande Chefs Defensie Nederlandstaligen waren, was het ditmaal de beurt aan een Franstalige. Bovendien mocht na de marine en de luchtmacht, nu de landcomponent de defensiechef leveren.

Opvolger Van Daele
De politieke moeilijkheden en het ontslag van de regering Leterme maakten de zaken er niet eenvoudiger op. Na een pauze van twee maanden en - in extremis - de verlenging van het mandaat van Van Daele voor één jaar, hernam de regering op 11 maart de onderhandelingen met het oog op de aanduiding van de nieuwe CHOD.

Volgens goede bronnen waren er uiteindelijk vier kandidaten voor de job. Naast Jockin, Delcour en Van Dingenen ging het ook om 'outsider' Jacques De Winter. Uiteindelijk viel de keuze op Delcour. Van Daele had bij de verlenging van zijn mandaat aanvaard de functie opnieuw ter beschikking van de regering te stellen mocht die een opvolger hebben aangeduid. (belga/dea)

Charles-Henri Delcour.
UNKNOWN Charles-Henri Delcour.