Chaotische avondspits versus lege Wetstraat: vermijd Brussel met de wagen tijdens NAVO-top

In de Wetstraat is er geen kat op de baan, elders in de hoofstad is het bijzonder druk.
Mark Baert In de Wetstraat is er geen kat op de baan, elders in de hoofstad is het bijzonder druk.
De NAVO-top heeft vanavond veel verkeershinder veroorzaakt in en rond Brussel. De treinstaking en verschillende 11-julivieringen lagen mee aan de basis van de verkeersknoop. Ook morgen, op de laatste dag van de NAVO-top, wordt opnieuw ellende op de baan verwacht.

De internationale top, met Donald Trump als belangrijkste gast, brengt draconische veiligheidsmaatregelen met zich mee. In de hoofdstad worden veiligheidszones ingesteld, waarin ook een parkeerverbod geldt. Het gaat onder meer om de omgeving van de NAVO, het Koninklijk Paleis en het Jubelpark. 

De versperringen maken dat sommige straten, waar het op een weekdag normaal erg druk is, er vandaag verlaten bijlagen. In de Wetstraat was er deze namiddag geen kat op de baan en ook op en rond het Schumanplein was geen verkeer toegelaten.

(Lees verder onder de foto's)

De Wetstraat is afgesloten voor het verkeer.
Mark Baert De Wetstraat is afgesloten voor het verkeer.
Ook het Schumanplein en de omgeving zijn afgesloten.
Mark Baert Ook het Schumanplein en de omgeving zijn afgesloten.

De maatregelen zorgden ervoor dat het elders in de hoofdstad vanavond bijzonder druk was. Rond 17.15 uur was de chaos op de Brusselse wegen het grootst, bevestigt Steven Fierens van Brussel Mobiliteit aan Bruzz. 

Onder andere in de omgeving van de Europese wijk moesten bestuurders rekening houden met lange wachttijden. De hinder was ook groot op de Kleine Ring ter hoogte van Troon. Eveneens op de Brusselse buitenring was het aanschuiven tijdens de avondspits. 

Brussel Mobiliteit raadt aan om de omgeving van de NAVO, het Koninklijk Paleis, de Amerikaanse ambassade, het Jubelpark en het Schumanplein nog tot morgenavond te vermijden.

(Lees verder onder de foto's)

Verkeerschaos in de Europese wijk.
Mark Baert Verkeerschaos in de Europese wijk.
Verkeerchaos in de Europese wijk.
Mark Baert Verkeerchaos in de Europese wijk.

Maar liefst 55 delegaties maken hun opwachting op de NAVO-top. Als gevolg daarvan zijn verschillende veiligheidszones ingesteld. In die zones geldt een strikt parkeerverbod. Alle voertuigen die er staan opgesteld -dus ook de fietsen en bromfietsen- zullen door de politie weggehaald worden.

Concreet wordt aan het hoofdkwartier van de NAVO de Leopold III-laan in beide richtingen twee dagen lang afgesloten tussen de Brusselse ring en het kruispunt met de Bordetlaan. In de buurt van de Amerikaanse ambassade en het Koninklijk Paleis blijft de Hertogstraat tussen de Wetstraat en Lambermontstraat nog afgesloten tot morgenmiddag. 

Het Jubelpark en de omliggende lanen -Blijde Inkomstlaan, Renaissancelaan, Nerviërslaan, Galliërslaan en IJzerlaan- blijven enkel vandaag afgesloten.

Agenten bewaken de omgeving van het Schumanplein.
Mark Baert Agenten bewaken de omgeving van het Schumanplein.

Voorts kan op verschillende plaatsen ook het verkeer tijdelijk volledig worden afgesloten. Dat is onder meer mogelijk op het einde van de E19, de grote Brusselse ring, de E40 tussen de Ring 0 en het Reyerscomplex, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, de Gulden Vlieslaan en de kleine Brusselse ring (bovengronds).

Ook hulpdiensten staan vast in de file.
Mark Baert Ook hulpdiensten staan vast in de file.17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lore Kluwer

  In plaats van de lege straten te tonen, toon ons liever foto's of een filmpje van de motorcade van Trump. Altijd fascinerend te zien hoe The Beast en auto's van de Secret Service voorbijrazen, inclusief die jeep met open achterklep waarin volgens de verhalen een Gatling gun op scherp staat.

 • Raf Roelandts

  Waarom doen ze dat niet op zee? Dan kloten ze de gewone man niet die dit allemaal moet betalen !!! Dat zou eens respectvol zijn naar hun kiezers toe !!!

 • aaron aerts

  IK heb 3u in m'n wagen gezeten. Van Antwerpen naar Leuven. Joepie. Voor wat te bekokstoven in Brussel? Het zal wel weer geld kosten aan de werkende man.

 • John Stahl

  Best Brussel ten allen tijde vermijden als je er niet moet zijn en niet alleen voor deze top, maar altijd. Mag ik ook eens opmerken dat werkgeversorganisaties doodstil en kritiekloos zijn. Enkel bij acties van het plebs hoor je ze.

 • Khaled El Oujdi

  'Iedereen is gelijk voor de wet'. Awel dat mogen ze nu eens steken waar de zon nooit schijnt.