Chaos op de weg: hele avondspits tot een uur aanschuiven rond Antwerpen door noodherstelling op E17

Een aannemer is momenteel volop bezig met noodherstellingen aan twee rijstroken op de E17 in Zwijndrecht.
Kristof Pieters Een aannemer is momenteel volop bezig met noodherstellingen aan twee rijstroken op de E17 in Zwijndrecht.
Op de Antwerpse ring (R1) staat om 19.30 uur nog steeds een file over de hele lengte van de ring van Merksem tot de Kennedytunnel, en vervolgens nog tot in Zwijndrecht op de E17, door de noodherstelling daar die twee van de vier rijstroken verspert. De wachttijden liepen de hele avondspits op tot een uur vanop de aankomende snelwegen. Intussen nemen de files stilaan af. De herstelling zal nog de hele nacht duren.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op de E17 in de richting van Gent twee van de vier rijstroken laten afsluiten ter hoogte van Zwijndrecht (Antwerpen) wegens ernstige schade aan het wegdek. Met name het asfalt van het wegdek op de rechterrijstrook is daar zo ernstig beschadigd dat kleine, tijdelijke herstellingen niet volstaan. Er is onmiddellijk een grondige opknapbeurt nodig. 

Deze namiddag startte een aannemer met het frezen van het beschadigde stuk asfalt. Komende nacht wordt het wegdek dan opnieuw geasfalteerd. De noodherstelling zal nog tot morgenochtend - weliswaar voor de ochtendspits - duren.

Ongevallen

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum was de hele middag sprake van een accordeonfile op de Antwerpse ring door de herstelling op de E17. In die file reden rond 13.30 uur eerst twee personenwagens op elkaar in ter hoogte van Antwerpen-Zuid, en vervolgens botste een auto er nog tegen de aanhangwagen van een vrachtwagen. Er waren een hele tijd slechts twee van de zes rijstroken beschikbaar, ook al omdat er ook in Antwerpen-Zuid een noodherstelling van het wegdek moest gebeuren, zij het daar een lokale en kleinschalige ingreep. Intussen is de weg weer vrij.

De Liefkenshoektunnel was tolvrij gemaakt, zodat er minder verkeer voor de Kennedytunnel zou kiezen. Maar tot overmaat van ramp raakte het verkeer ook daar volledig versperd door een ongeval. Een vrachtwagen belemmerde er de doorgang. Intussen is de tunnel weer vrij, alles bij elkaar was de weg er richting Gent anderhalf uur versperd. Ook verder op de R2 waren er trouwens nog problemen, want in de Beverentunnel was de rechterrijstrook een tijdlang versperd door een botsing tussen twee vrachtwagens. 

Omgeving vermijden

Resultaat van de noodherstelling en alle bijkomende ellende: aanschuiven geblazen. Lang aanschuiven. De wachttijden liepen de hele avondspits op tot een uur vanop de aankomende snelwegen E313, E19 (vanuit Nederland) en A12.

De omleidingsroute via de Liefkenshoektunnel is wel opnieuw geactiveerd en die tunnel blijft ook tolvrij tot de werken op de E17 morgenochtend voorbij zijn. “Maar je ziet duidelijk dat de herstelling in Zwijndrecht ervoor zorgt dat de E17 de toestroom van de spits richting Gent niet aankan”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Je ziet duidelijk dat de noodherstelling in Zwijndrecht ervoor zorgt dat de E17 de toestroom van de avondspits richting Gent niet aankan

Het Verkeerscentrum raadt aan om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden zolang de werken bezig zijn, en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Er zullen steeds twee rijstroken beschikbaar zijn en ook de afrit Zwijndrecht blijft open, maar het zal rond Antwerpen hoogstwaarschijnlijk erg druk blijven.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Billiet

  In andere landen, met nog strengere winters en ook warme zomers, is het bouwen van een degelijk effen wegdenk blijkbaar geen probleem. En nee...ik hoef geen stupiede uitleg van het Vlaams agentscahp voor wegen waarom dat bij ons niet kan...

 • Benny Deridder

  Een voorbeeld nemen aan Nederland ? Geen probleem, daar betalen ze een wegenbelasting dat een drievoud is aan het onze. Genoeg budget om structureel onderhoud van onze wegen te kunnen garanderen !

 • michel vandenhove

  is hier in Belgie nog wel ergens een auto SNELWEG te vinden !!!!

 • Peter Van den Kinschot

  Er moet hier in Antwerpen niets gebeuren of het is file van hier tot ginder . En de grote werken moeten nog komen . Hier is men 20 jaar te laat mee gestart , zoals zoveel dingen hier in België .

 • Lode Van de Keere

  Een paar dagen vorst en de "motor van de Vlaamse economie" sputtert al. Moet je nu lachen of huilen??