Chaos door hevige sneeuwval: overzicht per PROVINCIE

In de Stationsstraat in Gits kwam een schoolbus in de gracht terecht.
Sam Vanacker In de Stationsstraat in Gits kwam een schoolbus in de gracht terecht.
In bijna heel Vlaanderen is vandaag een flink pak sneeuw gevallen. Dat veroorzaakt de nodige chaos en verkeersellende. Hieronder volgt per provincie een overzicht dat we in de loop van de dag/avond blijven updaten.

WEST-VLAANDEREN

Na 20 uur zullen er in heel West-Vlaanderen geen bussen meer rijden. Dat meldt De Lijn. De kusttram blijft wel beschikbaar.

De hele dag waren er in de provincie al vertragingen op het volledige net. De grootste vertragingen waren er in de regio Brugge en Kortrijk. Ook in de Westhoek ging het moeizaam. Sommige belbussen en enkele stads- en streekbussen in Kortrijk konden niet uitrijden deze namiddag. De Lijn zet pendelbussen in tussen de Kusttramhaltes Oostende Station en De Haan Zwarte Kiezel om problemen met de Kusttram op te vangen.

In de Stationsstraat in Gits is kort na de middag een schoolbus in de gracht gesukkeld. Minuten later gebeurde hetzelfde met een bestelwagen aan de overkant van de straat. De bus was onderweg van Kortemark naar Roeselare met een lading schoolkinderen toen de bus in de gracht reed. De kinderen kwamen er met de schrik vanaf en werden kort nadien opgehaald door hun ouders. Zowel de bus als de bestelwagen werden nadien uit de gracht getrokken door de takeldiensten.

Sinds de heraanleg van de wegversmalling in de Stationsstraat is er een hoogteverschil tussen de rijweg en het aanpalende fietspad. Beide chauffeurs zagen door de hevige sneeuwval de goot tussen de rijweg en het fietspad niet.

Aan de overkant van de straat belandde enkele minuten later een bestelwagen in de kant.
Sam Ooghe Aan de overkant van de straat belandde enkele minuten later een bestelwagen in de kant.

In Brugge laat de politie aan het begin van de avondspits weten dat alle grote verkeersassen in en rond Brugge berijdbaar zijn. Ook alle bruggen zijn weer open. "Met het vallen van de avond roepen we iedereen op uiterst voorzichtig te rijden. Bij hevige sneeuwval is de zichtbaarheid minimaal", aldus de politie. "Er wordt wel ijzel gemeld op diverse invalswegen."

Een wandelaar kan zich in Brugge nauwelijks rechthouden door de hevige wind.
Mathias Mariën Een wandelaar kan zich in Brugge nauwelijks rechthouden door de hevige wind.

Vanmorgen moest de Brugse politie de Stationsbrug afsluiten. Een Lijnbus crashte tijdens het rijden tegen een vangrail door het gladde wegdek. Verderop ging een bestuurder van een BMW rechtdoor en ramde een verkeersbord. Hij kwam op de andere rijbaan terecht. Vele kleine ongevallen en slippartijen zorgen voor enorme hinder. De hoge Katelijnebrug, de Balkonrotonde en de Boudewijnbrug werden afgesloten voor het verkeer. Je rijdt Brugge best binnen of buiten via de Bevrijdingslaan. Het station bereiken, kan via de Unescorotonde of de Spoorwegstraat. Sneeuwruimers proberen de wegen intussen sneeuwvrij te maken. 

De afvalophaling in Brugge werd vandaag stopgezet. Da stad vraagt om het nog niet opgehaalde afval terug binnen te halen en opnieuw aan te bieden bij de eerstvolgende ophaling. 

Sneeuwruimers maken de weg vrij in Brugge.
Lokale politie Brugge Sneeuwruimers maken de weg vrij in Brugge.
Langs de Moorseelsesteenweg in Rumbeke is vanmorgen een auto in de gracht beland.
Hans Verbeke Langs de Moorseelsesteenweg in Rumbeke is vanmorgen een auto in de gracht beland.

Ter hoogte van Sint-Andriesziekenhuis in Tielt kwam tijdens de ochtendspits een vrachtwagen in schaar te staan. De stad riep bestuurders op om het kruispunt Ringlaan/Bruggestraat/Wingensesteenweg te vermijden. Ook de spooroverweg aan het station van Tielt was een tijdlang geblokkeerd door een vrachtwagen. Het treinverkeer moest daardoor stilgelegd worden. Omstreeks 13u was de spooroverweg vrijgemaakt. Op de Zuiderring werd zwaar verkeer verboden, gewoon verkeer mag er wel nog passeren.

In Tielt zijn ook alle stadsdiensten (ook zwembad, bib…) gesloten omwille van het winterweer. De Belbus van De Lijn rijdt niet, Lijnbussen geven maximaal voorrang aan leerlingentransport. Verschillende scholen stoppen vroeger met de lessen, maar voorzien wel nog opvang.

Ook in Roeselare is het viaduct aan de Koning Leopold III-laan sinds 17.15 uur opnieuw open. In voorbereiding van de avondspits heeft de stad enkele maatregelen genomen. Zo worden de opritten vrijgehouden door de ploegen van het Vlaamse gewest. De politie zal het verkeer leiden op het kruispunt Meensesteenweg/Rijksweg. En de stad houdt de Schaapsbrug, Bruanebrug, viaduct station (Sint-amandsstraat) en Koning Leopold III-laan vrij.

Tijdens de ochtendspits waren er in Roeselare ook grote problemen. Zo was het onmogelijk en niet meer toegelaten om vanuit Rumbeke de E403 op te rijden in de richting van Kortrijk. In het centrum werden de tunnels van de Koning Leopold III-laan en die aan het station afgesloten, net als een aantal bruggen over het kanaal Roeselare-Tielt. Op verschillende plaatsen sneuvelden bomen als gevolg van het gewicht van de sneeuw. Zo kraakten de twee kerstbomen af die voor de kerk in Sint-Eloois-Winkel stonden. Ook in de Meenseheirweg viel een boom om.

“Van zodra de weg omhoog loopt, komen vrachtwagens en voertuigen vast te zitten”, klinkt het bij Marnix Olivier en Filip Holvoet van de technische dienst van de stad Roeselare. Met een sneeuwruimer en tractor hielden ze urenlang halt op het verkeerscomplex van de E403 en de N36 op de grens tussen Izegem en Roeselare. Daar kwam de ene na de andere vrachtwagen of auto vast te zitten.

Op het verkeerscomplex van de E403 en de N36 op de grens tussen Izegem en Roeselare kwam de ene na de andere vrachtwagen of auto vast te zitten.
Lieven Samyn Op het verkeerscomplex van de E403 en de N36 op de grens tussen Izegem en Roeselare kwam de ene na de andere vrachtwagen of auto vast te zitten.
Marnix Olivier en Filip Holvoet van de technische dienst van de stad Roeselare helpen een vastgereden auto weer op weg.
Lieven Samyn Marnix Olivier en Filip Holvoet van de technische dienst van de stad Roeselare helpen een vastgereden auto weer op weg.

De N33 tussen Ichtegem en Torhout was rond de middag een tijdlang afgesloten op het stuk van de Torhoutbaan, waar de baan een lichte helling maakt. Oorzaak was de hevige sneeuwval en het feit dat de weg helemaal niet vrij was. Een bus van De Lijn begon er te slippen en kwam half op een parking terecht. De bus kwam er volledig vast te zitten maar er vielen geen gewonden. Enkele bestuurders van vrachtwagens die passeerden moesten stoppen en raakten vervolgens niet meer weg van hun plaats. Hun wielen bleven doorslippen op de lichte helling. Omdat na een mum van tijd een vijftal vrachtwagens zich vastgereden hadden, raakte de hele weg verzadigd. De politie sloot dan ook even de N33 af voor het verkeer vanaf de Engelstraat. Dat duurde tot alle vrachtwagens, op één na, weg raakten. De Lijnbus zat toen nog steeds vast in de sneeuw. Een landbouwer uit de buurt kwam met zijn tractor ter plaatse en sleepte de Lijnbus terug het wegdek op. Na enkele honderden meters, waar de weg wat meer vrij was, kon de Lijnbus vervolgens op eigen kracht terug verder. Het verkeer ondervond evenwel bijzonder grote hinder. Op het 5 kilometer lange stuk van de N33 reed men een half uur.

De N33 tussen Ichtegem en Torhout was rond de middag een tijdlang afgesloten op het stuk van de Torhoutbaan, waar de baan een lichte helling maakt.
Jelle Houwen De N33 tussen Ichtegem en Torhout was rond de middag een tijdlang afgesloten op het stuk van de Torhoutbaan, waar de baan een lichte helling maakt.
Op de N33 tussen Ichtegem en Torhout kwam een lijnbus vast te zitten. Een landbouwer uit de buurt kwam met zijn tractor ter plaatse en sleepte de Lijnbus terug het wegdek op.
Jelle Houwen Op de N33 tussen Ichtegem en Torhout kwam een lijnbus vast te zitten. Een landbouwer uit de buurt kwam met zijn tractor ter plaatse en sleepte de Lijnbus terug het wegdek op.

Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen zitten inwoners omstreeks 18 uur zonder stroom. "Door de sneeuw is er een probleem met de hoogspanningposten en is er een probleem in de regio Ieper, Diksmuide en Zonnebeke", klinkt het bij hoogspanningsnetbeheerder Elia in een reactie aan VTM NIEUWS. Het is nog onduidelijk hoe lang de hinder zal duren.

In Diksmuide waren er vandaag door de sneeuw er op diverse plaatsen stroompannes. Ook in Staden was er rond 13.30 uur een stroompanne in verschillende straten als gevolg van het winterweer. Ondertussen werkt de elektriciteit terug. Door de hevige sneeuwval laat de gemeente de openbare verlichting komende nacht de hele tijd branden.

In Waregem werd de Holstraat vanmorgen afgesloten voor alle verkeer. De kerstverlichting was er naar beneden gedonderd, maar intussen is alles door de brandweer opgeruimd. De schaatspiste op de Markt is wel nog tijdelijk gesloten omdat een deel van de tent naar beneden gekomen is door het gewicht van de sneeuw. Daarbij vielen geen gewonden omdat kort voordien net omwille van het gevaar op instorting de piste was ontruimd. Zo mocht een groep schoolkinderen die stond aan te schuiven de piste niet meer op. De tent aan de  ijspiste zal morgen (dinsdag) afgebroken worden. Er komt zo snel mogelijk een nieuwe in de plaats.

In Waregem kwam door het gewicht van de sneeuw een deel van de tent van de ijspiste naar beneden. De brandweer kwam helpen om alles op te ruimen.
Stad Waregem In Waregem kwam door het gewicht van de sneeuw een deel van de tent van de ijspiste naar beneden. De brandweer kwam helpen om alles op te ruimen.

Nog in Waregem zijn Park Casier en Karmelbos om veiligheidsredenen afgesloten. Ere hangt te veel sneeuw in de bomen. En zowel op de Markt als in de Stationsstraat rijden de rest van de dag geen bussen van De Lijn meer.

De stad Kortrijk laat weten dat de vuilniswagens door de barre weersomstandigheden niet in alle straten veilig kunnen rijden. De huisvuilophaling zal hierdoor op bepaalde plaatsen op een later tijdstip plaatsvinden.

Een auto raakt niet boven op de Noordbrug in Kortrijk. Enkele sterke mannen van de firma Goos liepen er naartoe en duwden hem de brug op.
Deleu Een auto raakt niet boven op de Noordbrug in Kortrijk. Enkele sterke mannen van de firma Goos liepen er naartoe en duwden hem de brug op.

De stad Harelbeke roept omstreeks 15.45 uur op om de afritten van de N36 naar de N43 te vermijden. "De hellingen zijn zeer moeilijk berijdbaar", klinkt het. "Je zoekt best een alternatief."

De stad Nieuwpoort vraagt om vandaag de Langebrug en de Pelikaanbrug te vermijden.

De stad De Haan laat weten dat de ophaling voor het restafval van vandaag is stopgezet omwille van het barre weer. De voorziene ophaling wordt niet ingehaald. In Knokke zal er komende nacht geen afvalophaling gebeuren.  De voorziene ophaling verschuift naar de nacht van woensdag op donderdag. Ook in Menen is de afvalophaling vandaag stopgezet.

OOST-VLAANDEREN

Ook de tenten van de Warmste Week op het provinciaal domein van Puyenbroeck kregen het vandaag zwaar te verduren door de zware sneeuwval. De brandweer moest ter plekke komen om de sneeuw er af te spuiten en zo te voorkomen dat de tenten het begaven onder de druk.  

Kristof Vereecke

In Gent staan er omstreeks 17u opnieuw lange files. "Het zal wellicht niet verrassen: we zitten in een zeer drukke avondspits", zegt Peter Bruynickx van het Verkeerscentrum. "Met op vele plaatsen moeizaam en traag verkeer. Maar vooral de lange files in Gent vallen op. Die regio kreeg het vandaag dan ook het hardst te verduren."

Een auto raakt niet meer vooruit in Gent.
Wannes Nimmegeers Een auto raakt niet meer vooruit in Gent.

Ook deze voormiddag kwam het verkeer in Gent al volledig vast te staan door de sneeuw. De hele R4 stond vas, net als de R40. In totaal was er gemiddeld 50 minuten vertraging. "Positief is dat er in het gebied binnen de R40 geen files zijn, wat veiliger is voor kinderen en ouders die naar school moeten", laat de stad weten. "In het algemeen ontraadt de Stad Gent om vandaag de auto te gebruiken. Ook De Lijn heeft grote vertragingen door de sneeuwval. Er wordt ook aangeraden het op- en afrittencomplex rond de B401 te vermijden. Aangezien daar hellingen zijn, is het momenteel al problematisch voor sommige voertuigen om op te rijden. Zeker voor de avondspits is het aangewezen om hellingen te vermijden." 

Gent, R40, Sint-Lievenspoort.
Wannes Nimmegeers Gent, R40, Sint-Lievenspoort.

De R40 stond vanaf tien uur vanmorgen volledig stil. Op de Charles De Kerckhovelaan werd één rijstrook twee uur lang afgesloten, omdat voertuigen naar beneden begonnen te glijden op de helling. De politie had ook de handen vol met kleine ongelukken. Onder meer in Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde, op de Henleykaai, bij Dok-Zuid, bij de Watersportbaan en de Sterre kwam het tot botsingen door geslipte wagens. "Enkele auto’s raakten ook beschadigd omdat takken het door het gewicht van de sneeuw begaven en op het dak en de voorruit belandden", zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. "Er vielen nog geen gewonden."

Dat laatste geldt ook voor de autosnelwegen rond Gent. Op de E17 ter hoogte van het UZ Gent, De Pinte en Destelbergen, en op de E40 in Sint-Denijs-Westrem, kwam het in de voormiddag tot aanrijdingen zonder gewonden. In Gentbrugge, op de E17 richting Antwerpen, kwam een vrachtwagen na een slippartij op de zijkant terecht.

De oprit van de E17 in Gentbrugge is afgesloten door een gekantelde vrachtwagen.
Jurgen Eeckhout De oprit van de E17 in Gentbrugge is afgesloten door een gekantelde vrachtwagen.

De verkeersellende op de snelwegen was bijzonder groot. Vooral de op - en afritten zijn glad. In Aalter waren de afritten van de E40 de volledige voormiddag niet toegankelijk. Op de lokale wegen kwamen voertuigen in de problemen op bruggen. Zo was het lang aanschuiven voor de brug voor Maria Middelares, en raakten auto's moeilijk over de brug van de N9 in Mariakerke. Enkele goede zielen zorgden er wel voor een hartverwarmend moment in de koude: de chauffeurs werkten samen om een defecte wagen weer in gang te duwen. De Knokkeweg in Aalter is afgesloten tussen de Brugstraat en het rondpunt, net als de Europalaan tussen de Creuselaan en de Kouter. Tunnels zijn zeer moeilijk tot niet toegankelijk. 

Bestuurders werken samen om een defect voertuig weer aan het rijden te krijgen in Mariakerke.
Sam Ooghe Bestuurders werken samen om een defect voertuig weer aan het rijden te krijgen in Mariakerke.

Goed nieuws was er voor de leerlingen van het Scheppersinstituut in Wetteren. De directie liet weten dat de proefwerken maandagnamiddag niet doorgingen, door de onbereikbaarheid van de school. De leerlingen kregen dus een vrije namiddag cadeau. Ook de werknemers van Volvo in Oostakker kregen een dagje vrij door de hevige sneeuwval. 

Bij afvalintercommunale Ivago, actief in Gent en Destelbergen, zijn alle huisvuilophalingen door de sneeuwval stilgelegd. "Ophaalwagens die aan hun ronde bezig waren, keerden terug naar hun stelplaats", zegt woordvoerder Koen Van Caimere. "Alle ophaalwagens - dat zijn er op een gemiddelde dag in de regio Gent 50 tot 60 - zijn maandagochtend uitgereden en hebben een deel van hun ronde aangevat. Maar rond 11 uur gaf Ivago zijn personeel de opdracht om het werk te onderbreken. De oorzaak zijn gevaarlijke voetpaden en de vrees dat zware voertuigen gaan schuiven op het gladde wegdek. De ophaalwagens mogen terugkeren, indien ze niet vastzitten in de file. Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen zijn voor de afvalophaling, daarover wordt later gecommuniceerd."

Ook de stad Eeklo laat weten dat alle ophalingen van IVM (restfractie, PMD & P/K, GFT) vandaag niet afgewerkt kunnen worden. Aan de bewoners wordt gevraagd om het afval weer binnen te nemen en aan te bieden bij een volgende ophaalronde.

Door de hevige sneeuwval wordt ook de afvalinzameling in de regio Dendermonde-Wetteren stilgelegd. Dat meldt afvalintercommunale DDS-Verko. De beslissing valt kort nadat IVAGO, een andere grote Oost-Vlaamse afvalintercommunale, besloot alle ophalingen te onderbreken door het gevaarlijke winterweer.

"Met het oog op het garanderen van de veiligheid van de ophalers en andere weggebruikers wordt de afvalinzameling door Verko op stopgezet", meldt DDS-Verko. "De aanhoudende sneeuw bemoeilijkt de ophaling. Omwille van hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers zien de inzamelploegen zich genoodzaakt om de ophaling vandaag te stoppen." De geplande afvalrondes in Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen kunnen niet worden voltooid. Verko vraagt dat bewoners het buitengezet huisvuil terug binnenhalen en bij een volgende ronde opnieuw aanbieden.

In Rupelmonde (Kruibeke) raakte een ambulance een helling niet op door de sneeuw. Hij kreeg uiteindelijk hulp van de brandweer.
Kristof Pieters In Rupelmonde (Kruibeke) raakte een ambulance een helling niet op door de sneeuw. Hij kreeg uiteindelijk hulp van de brandweer.

Op zowat alle op- en afritten van de E17 in het Waasland stonden vanmiddag vrachtwagens vast omdat ze de hellingen naar de verkeerswisselaars niet opgeraken. In Waasmunster kwamen buurtbewoners ter hulp met zagemeel, dooizout, zand, ... om de gestrande truckers te helpen. Het baatte maar weinig, want na een twintigtal meter reden de meeste vrachtwagens zich opnieuw vast. De politie was aanwezig, maar kon ook weinig doen.

Op de E17 komen buurtbewoners ter hulp met zagemeel, dooizout, zand, ... om de gestrande truckers te helpen.
Kristof Pieters Op de E17 komen buurtbewoners ter hulp met zagemeel, dooizout, zand, ... om de gestrande truckers te helpen.

In Ronse heeft de politie iets voor de middag de Kruisstraat in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Door het gladde wegdek stonden enkele voertuigen er vast. Ook op de andere invalswegen van en naar Ronse was het moeilijk rijden. De problemen intussen verholpen en de rijbaan is weer vrij. 

VLAAMS-BRABANT/BRUSSEL

Vanwege problemen ten gevolge van gladheid aan de uitritten, werden alle tunnels in Brussel in de voormiddag afgesloten voor het verkeer. "Er staan auto's geblokkeerd aan de uitritten van de tunnels en daarom gaan deze allemaal dicht", vertelt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. De strooidiensten zetten nu alles in het werk om de tunnels zo snel mogelijk te deblokkeren, maar het is niet duidelijk hoe lang dat zal duren. Omstreeks het middaguur werden de tunnels geleidelijk weer opengesteld. 

De tunnel aan het Brusselse Jubelpark bleef deze voormiddag dicht.
Mark Baert De tunnel aan het Brusselse Jubelpark bleef deze voormiddag dicht.

De sneeuwval stuurt ook het openbaar vervoer in Brussel grondig in de war. Het net is "zeer ernstig verstoord, vooral bij de bussen", aldus de woordvoerder. "Er rijden nu nog dertien buslijnen", zegt woordvoerder Guy Sablon rond 12.30 uur. "En dertigtal rijdt niet meer en de overige zijn lokaal omgeleid of beperkt." De MIVB telt in totaal 50 buslijnen. Het aantal buslijnen dat niet meer rijdt liep in de loop van de voormiddag op. "De hinder voor de tram is afgenomen, er zijn enkel nog vertragingen." De trams ondervinden hinder door andere voertuigen die in de problemen zijn gekomen en op de sporen staan. De metro rijdt normaal.

Aan Kampenhout-Sas staan bussen en vrachtwagens stil.
Vertommen Aan Kampenhout-Sas staan bussen en vrachtwagens stil.

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde vanmorgen dat er een zeer moeilijke doorgang was voor verkeer op de buitenring ter hoogte van Wemmel en het viaduct in Vilvoorde. Omstreeks 13u laat Verkeerscentrum weten dat het viaduct sneeuwvrij is gemaakt.

Op De RO in Groot-Bijgaarden reed een bus zich vast.
Mozkito Op De RO in Groot-Bijgaarden reed een bus zich vast.

In Asse veroorzaakte de zware sneeuwval vanmorgen extra verkeersellende. De helling van de Pontbeek (N9) bleek te glad voor veel vrachtwagens waardoor ze vast kwamen te zitten in de sneeuw. De gevolgen waren voorspelbaar. Het verkeer van en naar de Brusselse ring kwam er muurvast te zitten. 

De N9 tussen Asse en de Brusselse Ring zit helemaal vast.
Mathieu Goedefroy De N9 tussen Asse en de Brusselse Ring zit helemaal vast.

De Lijn liet in de voormiddag weten dat de bussen in Vlaams-Brabant grote hinder ondervonden in de buurt van hellingen. Daar raakten ze maar moeilijk op of af. Er waren zware vertragingen die konden oplopen tot een half uur en meer. 

In de late namiddag normaliseerde de situatie in het oosten van Vlaams-Brabant. In de regio Leuven, Tienen, Diest zijn er wel nog kleine vertragingen mogelijk. In het westen van Vlaams-Brabant zijn de problemen nog groter. Reizigers houden in de regio Grimbergen, Asse, Aalst best rekening met zware vertragingen die kunnen oplopen tot een half uur en meer. 

De politiezone Demerdal meldt vanmiddag dat de Turnhoutsebaan richting Diest ter hoogte van de Klappijstraat versperd is door vrachtwagens. Het verkeer moet er omrijden via de Zandstraat.

Opmerkelijk: in Halle is er van sneeuwellende niets te merken vandaag. Tijdens de voormiddag viel er smeltende sneeuw maar net voor de middag was er van die brij al niets meer overgebleven. Bussen van De Lijn en TEC, fietsers en automobilisten konden dus in de buurt van Halle vlot door rijden. Een schril contrast met de rest van de streek waar het verkeer compleet vast zat.

ANTWERPEN

Een Thalys op weg naar Amsterdam is vanavond met een technisch defect gestrand in Brasschaat.

In heel Antwerpen blijft de dienstverlening van De Lijn moeilijk. Door de grote verkeersdrukte en de sneeuwval rijden de bussen en trams overal met vertragingen die snel oplopen tot een half uur en meer.

De A12 Brussel-Antwerpen is maandagochtend om iets voor 11 uur volledig versperd geraakt richting Antwerpen aan het viaduct van Wilrijk, omdat daar twee vrachtwagens naast elkaar staan die de helling van het viaduct niet op raken vanwege de gladheid van het wegdek. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum.

Vrachtwagens zitten vast in de sneeuw aan het viaduct in Wilrijk.
Marc De Roeck Vrachtwagens zitten vast in de sneeuw aan het viaduct in Wilrijk.

Op de E313 is de weg richting Lummen/Hasselt omstreeks 14.15 uur weer volledig vrijgemaakt ter hoogte van Herentals, nadat daar drie uur voordien een vrachtwagen in schaar was geraakt op het gladde wegdek. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De vrachtwagen stond tussen de af- en oprit van Herentals-Industrie en het meeste verkeer kon het ongeval dus vermijden door even de snelweg te verlaten, maar dat zorgde wel voor een lange file. Ondanks het vrijmaken van de snelweg, blijft de verkeershinder op de E313 maandagmiddag groot. Bovendien is om 14.30 uur de afrit Herentals-Oost in beide richtingen afgesloten. 

Een vrachtwagen verpert de snelweg E313 in Herentals.
Vanderveken Een vrachtwagen verpert de snelweg E313 in Herentals.

Omwille van de sneeuw raken automobilisten niet of moeilijk over verschillende bruggen. Onder meer aan de Olivetenvest en Postzegellaan in Mechelen zijn er problemen, meldt de politie. Het Battelcomplex in Mechelen (richting Willebroek) is omstreeks 13u afgesloten voor het verkeer om de strooidiensten de mogelijkheid te geven hun werk uit te voeren. Er staan zowel vracht- als personenwagens geblokkeerd en het wegdek is er spiegelglad. Het verkeer moet omrijden via de E19 en N1 richting Antwerpen. Omstreeks 15.15u kon het verkeer er weer langs.

Verkeersellende op de Postzegelbrug in Mechelen.
David Legreve Verkeersellende op de Postzegelbrug in Mechelen.

Nog in Mechelen blijft hoofdbegraafplaats tot nader order gesloten; sommige naaldbomen begaven het onder de sneeuwlast. "Ze zal pas weer opengesteld worden na de dooi en een inspectie door boomdeskundigen", zegt noodplanambtenaar Steven Vermeeren.

Takken breken af onder het gewicht van de sneeuw langs de Colomalaan in Mechelen.
David Legreve Takken breken af onder het gewicht van de sneeuw langs de Colomalaan in Mechelen.

in Geel is er erg moeilijk verkeer op het op- en afrittencomplex in Geel-West. Vrachtwagens geraken de brug zeer moeilijk op.

De Noordlaan in Kasterlee is omstreeks 14.30 uur afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer tussen Geel en Kasterlee wordt omgeleid via Kasterlee centrum en de Geelsebaan. Omstreeks 15.30 ging de Noordlaan weer open.

In Antwerpen werd de ijspiste ontruimd.
David Acke In Antwerpen werd de ijspiste ontruimd.

Op Winter in Antwerpen sluiten meerdere attracties door de weersomstandigheden. Ook de standen op de Groenplaats blijven voorlopig gesloten; de andere standhouders van de kerstmarkt beslissen zelf of ze vandaag hun kraam openen.

De vorming van sneeuw en ijzel op het dak van de ijspiste zorgen voor veel gewicht. Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, sluit deze attractie op de Groenplaats vandaag. De ijspiste heeft sinds enkele jaren een dak zodat er minder energie verbruikt wordt en ook regenweer geen probleem vormt. Het dak wordt wel verwarmd om opbouw van sneeuw te voorkomen. Maar door de aanhoudende hevige sneeuwval moeten er extra maatregelen genomen worden.

Ook het reuzenrad en de tubing aan het Steenplein blijven vandaag gesloten. Er is geen gevaar voor de constructies. Maar de huidige weersomstandigheden laten niet toe dat deze attracties openen. Mogelijk sluit ook de spiegeltent op het Steenplein. De brandweer kijkt momenteel het dak na. De Diamond Dome op het Koningin Astridplein sluit vandaag. Ook de standen van de kerstmarkt op de Groenplaats blijven voorlopig gesloten. De andere uitbaters van de kerstmarkt beslissen zelf of ze hun stand openen.

De Antwerpse brandweer is naar eigen zeggen ook druk in de weer met het sneeuw- en ijsvrij maken van verschillende tunnels en bruggen, waar het verkeer in de problemen komt omdat het de hellingen niet kan oprijden. "We hebben echter net als iedereen moeite om snel ter plaatse te geraken", klinkt het.

Ook De Lijn ondervindt hinder door de sneeuw. Lijnen 30 en 34 zijn verstoord en worden omgeleid via de Singel naar Harmonie. Lijnen 1 en 13 worden omgeleid vanaf de Steynstraat via de Antwerpsesteenweg. Op de A12 richting Antwerpen is de rechterrijstrook versperd vanaf Boom tot het Viaduct. 

Op de R11  in Borsbeek en Mortsel geraken sommige automobilisten de Krijgsbaantunnel niet meer uit. Hou rekening met lange reistijden. Op de Statielei te Mortsel staat een vrachtwagen vast richting Lier. Het verkeer is volledig geblokkeerd. 

In Lier is De Pallietertunnel vanmiddag in beide richtingen afgesloten. Verkeer op de Ring moet bovengronds blijven. Ook de tunnel van de Antwerpsesteenweg werd afgesloten voor verkeer. Omstreeks 16.30 uur gingen de tunnels weer open. Alle bruggen in de stad zijn moeilijk op te rijden. De politie roept op om de bruggen ter hoogte van de Kesselsesteenweg en Aarschotsesteenweg te vermijden. “Alle stadsdiensten draaien een tandje bij. De stadswerklieden van de Technische Dienst hebben met een sneeuwschaaf de bruggen van de Kesselsesteenweg en Berlaarsesteenweg sneeuwvrij kunnen maken zodat het verkeer er in de namiddag weer over kon, maar de toestand blijft gevaarlijk. Wie niet dringend met de auto weg moet blijft beter thuis”, zegt perswoordvoerder Magalie Derboven van de Lierse Politie.

De hevige sneeuwval stuurt de afvalinzamelingen ook danig in de war in Lier. De situatie op de weg liet het niet langer toe om op een veilige manier afval in te zamelen. Daarom besliste IVAREM om alle inzamelingen te stoppen. De ondergrondse afvalcontainers in Lier worden morgen verder geledigd.

De Prins Boudewijnlaan in Edegem.
De Roeck De Prins Boudewijnlaan in Edegem.

De gemeente Zandhoven laat omstreeks 13.30 uur weten dat de brug in Massenhoven opnieuw berijdbaar is. het verkeer op N14 blijft moeizaam verlopen. 

In Putte zijn de Sikkelstraat en Zag afgesloten. 

In Turnhout is de Ring helemaal ondergesneeuwd. Het verkeer gaat er trager dan stapvoets.

Stapvoets verkeer op de Ring van Turnhout.
Jef Van Nooten Stapvoets verkeer op de Ring van Turnhout.

LIMBURG

In Limburg is de situatie voor de bussen van De Lijn maandagavond beter dan maandagmiddag, maar in het noorden blijft de hinder nog groot. Daar rijden de bussen met vertragingen tot een half uur en meer. In de rest van de provincie gaat het om vertragingen van 10 minuten en meer.

Tijdens de hevige sneeuwval gebeurde maandagmorgen rond 9.45 uur op de Westerring (N76) in Genk een verkeersongeval waarbij een zwaargewonde viel. Ter hoogte van het kruispunt met de Zuiderring kwamen twee personenwagens met elkaar in aanrijding. Een van de voertuigen schoof tegen een brugpijler. De brandweer van de zone Oost-Limburg moest een persoon, die gekneld zat, uit het wrak bevrijden. De hulpdiensten brachten de persoon met zware verwondingen over naar het ziekenhuis. Ook een tweede persoon is met onbekende letsels afgevoerd. 

De sneeuwbuien veroorzaakten her en der verkeersellende op de Limburgse wegen. Zo geraakten op sommige bruggen, zoals die op de Westerring, de vrachtwagens niet boven. Ook in Houthalen was een brug over de snelweg geblokkeerd door vrachtwagens die de helling niet opraakten.

De toeristische weg/Hoeverdijk in Lommel is deze namiddag tijdelijk afgesloten. Door de hevige sneeuwval zijn er boomkruinen die dreigen af te breken.
169 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Artuur Lemmens

  Wel grappig die met winterbanden gecrashte auto"s. Ik rustig met reservewieltje naar de winkel. Hing er eentje achter me stoer te gesticuleren dat ik moest doorrijden. Niet dus. Hij voorbij, hij wat slip en tegen paaltje en met zware kras op zijn auto tot gevolg. Ik rustig verder en eens goed met hem gelachen. Sneeuwpret noemen ze dat!

 • Emi De graeve

  Boven alles, werk in eigen streek !

 • Roberto Cariati

  Zijn alleen de auto's met achterwielaandrijving wat problemen hebben een beetje sneeuw en gans België staat op zijn kop ZIELIG BELGIË ! ! ! ! ! !

 • Snuggere Gast

  @ François Defosse: over die 4 x 4 ben ik nog niet zo zeker... ze rijden iedereen voorbij en aan het kruispunt geraken ze niet gestopt en knallen op het voorliggende voertuig en dat heb ik met eigen ogen gezien. Daar al eens over nagedacht ?

 • André Coppé

  Mercie voor de chauffeurs van De Lijn dewelke met dit weer hun uiterste best hebben gedaan om iedereen veilig op hun bestemming te brengen. Ook alle mensen dewelke vrijwillig en kosteloos anderen hebben gedepanneerd verdienen een pluim.