CEO Elektrabel bekent: "Betonprobleem in kerncentrales werd niet goed ingeschat"

Photonews
"Werd het probleem met het beton in onze kerncentrales goed ingeschat? Neen", zo erkent de CEO van Engie Electrabel, Philippe Van Troeye, in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure. Hij verzekert dat Electrabel zijn verantwoordelijkheid zal nemen, ook ten aanzien van de stijging van de elektriciteitsfactuur.

Van Troeye weigert te spreken van een probleem met het beheer van de kerncentrales. "Onderhoudswerken vonden doorheen de tijd plaats en we hebben een reeks maatregelen genomen", zegt hij. "Werd het probleem met het beton in onze kerncentrales goed ingeschat? Neen, want als dit wel het geval was, zouden we hier vandaag niet zijn. Dat geef ik toe."

"We hebben niet de juiste expertise gehad op het goede moment om te anticiperen op wat er zou gebeuren. Maar op een gegeven monument, wanneer een veiligheidsprobleem zich stelt, nemen we onze verantwoordelijk", verzekert de Electrabel-topman.

"Ieder zijn verantwoordelijkheid", vervolgt hij. "De mijne is er alles aan doen om een operationeel productiepark te hebben en mijn klantenbestand in evenwicht te brengen. Dat is de rol van een private speler in een vrijgemaakte markt. Indien we de andere actoren kunnen hebben en een oplossing vinden, zullen we dat doen."

Van Troeye zegt nog dat Electrabel afhankelijk van het type contract, reeds een deel van de stijging van de elektriciteitsfactuur op zich neemt.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Ik stel mij de vraag hoe dit allemaal is kunnen gebeuren hoe komt het dat men dit nooit heeft gezien bij de bouw van dit complex dit gebouw had met de meeste zorg moeten gebouwd worden waarom is dat niet gebeurd wie was in die tijd de verantwoordelijke want wat nu gebeurd is een gevolg van slechte plaatsing betonijzer , betonrot ? eigenlijk onvoorstelbaar wanneer men bunkers uit de tijd van de oorlog zonder al die problemen ziet staan .

 • guido vermeyen

  Als er problemen zijn is het altijd van : verkeerde inschatting, honderden politiekers zijn zo al de dans ontsprongen met die uitvlucht..

 • Anne Callebaut

  Al de mensen die onbekwaam zet die aan de deur en nog iets,dat de regering gewoon beslag legt op al die kerncentrales en neem ze in eigen beheer.

 • Bob Boomer

  - Het betonprobleem niet goed ingeschat ? Raar.., de winst... die wordt wel goed ingeschat !

 • Willy Stinissen

  En als ik het goed begrijp wat er bij wiki over die thoriumreactor staat, dan zou dat niet economisch rendabel zijn omdat er geen plutonium als restproduct overblijft dat aan de wapenindustrie kan verkocht worden. Als dat de enige reden is dan vind ik dat toch immoreel.