Centrumrechts verovert sleutelposten in energiebedrijven

Archieffoto.
Koen Moreau Archieffoto.
De Vlaamse partijen hebben een principeakkoord bereikt over de verdeling van de bestuursposten in de belangrijkste energie-intercommunales. N-VA, CD&V en Open VLD trekken macht naar zich toe in belangrijkste intercommunales, schrijft De Tijd vandaag.

Na de start van de nieuwe gemeentebesturen volgt de verdeling van de bestuursmandaten in de intercommunales. De verkiezingsuitslag én het aantal gemeenten - en de grootte - waar een partij tot de meerderheid behoort, bepaalt hoe de postjes worden verdeeld.

Centrumrechts haalt nu invloedrijke posten binnen. CD&V krijgt het voorzitterschap van de Vlaamse distributienetbeheerder Fluvius, terwijl de N-VA en Open VLD sleutelposten claimen bij de gasnetbeheerder Fluxys en de hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Fluvius

Het was vooral uitkijken naar de samenstelling van de raad van bestuur van Fluvius. De Vlaamse distributienetbeheerder ontstond vorig jaar uit de fusie van Eandis en Infrax en beheert 230.000 kilometer Vlaamse nutsleidingen. Via Fluvius hebben de 300 Vlaamse gemeenten een belangrijke invloed op de nettarieven en dus op de hoogte van de energiefactuur van de Vlaming.

Burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V) wordt de eerste drie jaar van de legislatuur de voorzitter. Daarna neemt zijn Genkse collega en partijgenoot Wim Dries de fakkel over. Verder haalt CD&V zeven zitjes binnen in de raad van bestuur van Fluvius, de N-VA zes en Open VLD vijf. 

De sp.a moet het na de tegenvallende verkiezingsuitslag met twee bestuurders stellen. Bij Elia en Fluxys is de verdeling nog niet rond, maar de Vlaamse partijen hebben hun blauwdruk klaarliggen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Centrumrechts veroveren sleutelposities in nutsbedrijven. Die sleutelposities waren dus in handen van niet-centrumrechtse partijen (linkse partijen dus) anders kan je die posities niet veroveren en sprak men van posities behouden. Aan wie zijn de prijsstijgingen dan te weten als linkse politici de sleutelposities in handen hadden?

 • Wen Beyts

  @Marc Schoensetters; fout Open VLD is centrum rechts Open VLD wil dan ook een centrum rechtse regering. Cd&v zijn christendemocraten en daarom ook links tot extreem links.

 • Philomena Vanderweyen

  Dan kunnen ze op deze manier het verlies van het rekeningrijden compenseren,gewoon de energieprijs nog wat opslagen,er zou een verbod moeten komen dat politici nog in raden van bestuur kunnen zetelen,beter deze job aan economen overlaten.

 • Annie Broeckx

  De diepgewortelde Belgische politiek,iedereen moet zwijgen want ze weten wat ze te verbergen hebben.

 • Marc Schoensetters

  Correctie: alleen cd&v is een centrum rechtse partij. NV-A is een ultra rechtse partij en Open VLD is gewoon een rechtse partij. Na een regeerperiode is dit de best passende definitie.