Centrum tegen racisme pleit voor "etnische monitoring"

De voorzitter van de MRAX (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie), Radouane Boulhal, stelt voor om in elk gewest een "etnische monitoring" op te richten. Die moet de discriminatie op het werk verminderen, schrijft La Libre Belgique vandaag.

Niet bindend
Boulhal is niet tevreden over de maatregelen momenteel in het Brussels gewest. Het gewest werkt onder meer met diversiteitscharters. Die zijn volgens de MRAX-voorzitter niet afdoende omdat ze niet bindend zijn.

Kadaster
De "etnische monitoring" zou een soort van kadaster zijn waarmee kan nagegaan worden of minderheden ondervertegenwoordigd zijn en waarmee efficiënter kan worden gestreden tegen discriminatie op het werk.

Week tegen racisme
Die monitoring moet er komen op microniveau, voor bedrijven met minder dan 50 werknemers, en op macroniveau, voor elke werkpool en elk gewest. Op macroniveau zouden er onder meer peilingen en anonieme rondvragen komen bij administraties en bedrijven. De MRAX-voorzitter zal zijn plannen vanavond in het Brusselse bedrijvencentrum Atelier des Tanneurs voorstellen in het kader van de week tegen het racisme. (belga/sd)