Celstraffen tot twintig jaar gevorderd tegen Hells Angels en Red Devils

PHOTO_NEWS
Op het proces tegen zes Hells Angels en twee Red Devils in Kortrijk heeft het federaal parket celstraffen van vijf tot twintig jaar gevorderd. De beklaagden staan terecht voor moordpoging na een raid op het clubhuis van de Outlaws op 4 oktober 2009 en brandstichting van een motorfiets aan het clubhuis op 24 juli 2009. Uit het rekwisitoor van het federaal parket bleek dat er twee schutters waren. De ruim honderd toegestroomde sympathiserende Hells Angels en Red Devils hielden het rustig.

Drie beklaagden vroegen voor de eigenlijke start van het proces de doorverwijzing naar de Franstalige rechtbank in Doornik. Ze deden dat omdat zes van de acht beklaagden Franstalig zijn en het recht hebben op een behandeling van de zaak in hun eigen taal. Na beraadslaging besloten de drie rechters daar niet op in te gaan.
 
Drie Outlaws geraakt
In haar rekwisitoor schetste het federaal parket de hiërarchische structuren van criminele motorbendes in België en het relaas van de raid. Daaruit bleek dat het grijze voertuig van prospect Natale T. (47) in de nacht van 3 op 4 oktober 2009 drie keer langs het clubhuis in Aalbeke (Kortrijk) passeerde. De eerste maal stapten Christian M. (48) uit Frameries, de sergeant of arms van de Hells Angels Chapter Charleroi, en Hells Angel Jean-Michel G. (46) uit Frankrijk uit en losten een vijftal schoten op de parking. Bij de derde passage schoten dezelfde schutters vanuit de achterruit van de voorbijrijdende wagen en raakten daarbij drie Outlaws, die na de eerste schietpartij naar buiten waren gekomen. Ze gebruikten daarbij telkens twee andere wapens, wellicht omdat de wapens de eerste keer blokkeerden.
 
Omgeduwde motor
Aanleiding voor de raid was wellicht een omgeduwde motor van voorzitter van de Red Devils in Moeskroen Johan F. (47) en de afbakening van het territorium tussen de Outlaws Aalbeke en Red Devils Moeskroen, die bevriend zijn met de Hells Angels. Johan F. trommelde zijn ondervoorzitter Jean-Marie D. (47) uit Doornik op, die net als heel wat andere Hells Angels aanwezig was op een feestje van de Chapter Coast in Eernegem. De ondervoorzitter kreeg Christian M., Jean-Michel G. , Remi-Nicholas G. (44) uit Saint-Omer en Natale T. (47), mee. Ook Theodoor S. (50) uit Beringen en Patrick S. (51) uit Hasselt, een sergeant of arms en een prospect van de Chapter Leopoldsburg, zakten naar Moeskroen af maar reden niet mee naar Aalbeke.
 
Omerta doorbroken
In het onderzoek waren telefonie-onderzoek, mastbepalingen, telefoontaps in een dossier uit Leuven en uiteindelijk volledige bekentenissen van Remi-Nicholas G. van doorslaggevend belang. G. doorbrak als enige de omerta en liet ook als enige verstek gaan voor het proces. Bij de raid in Aalbeke raakten drie Outlaws zwaargewond. Ze werden in totaal door tien kogels geraakt.
 
De zaak wordt op 20 februari om 13.30 uur voortgezet. Dan komen wellicht de burgerlijke partijen en beklaagden aan het woord.
In het dossier zijn enkel Christian M. en Jean-Michel G. nog in voorhechtenis. (belga/tma/odbs)

BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
UNKNOWN
BELGA