Celstraf voor vrouw die elk contact tussen ex en dochter verhinderde

De Veurnse strafrechter heeft een vrouw uit Veurne tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel veroordeeld omdat ze elk contact tussen haar ex-partner en hun 13-jarige dochter L. verhinderde. V.C. moet aan de man ook een schadevergoeding van 3.000 euro betalen.

Het getouwtrek rond L. sleept al jaren aan. Eind april moest de vrouw voor de correctionele rechtbank verschijnen omdat ze al vijf jaar het omgangsrecht tussen dochter en vader niet respecteerde. Het openbaar ministerie trok hard van leer tegen de beklaagde en wees op de vele manipulaties. De procureur vorderde dan ook een strenge effectieve straf, zodat de moeder een signaal zou krijgen dat het zo niet verder kan.

V.C. ontkende dat ze verhinderde dat haar dochter contact had met haar vader. Volgens de beklaagde was dat een zelfstandige beslissing van L. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak. De ex-echtgenoot van V.C. vorderde een morele schadevergoeding van 5.000 euro, maar hoopte tegelijk dat de vrouw niet naar de cel zou moeten.

De advocate van de burgerlijke partij reageerde tevreden op het vonnis van de strafrechter. Meester Sabine Wullus verwacht wel dat de zaak nog een staartje zal krijgen voor het hof van beroep.

Ondertussen is voor de jeugdrechter nog een heikel dossier hangende. In februari werd immers beslist dat het meisje geplaatst moest worden in het pedagogisch oriëntatiecentrum De Zandberg in Varsenare. Op die manier wilde de jeugdrechter nagaan of L. het contact met haar vader weigerde door de invloed van haar moeder. Tegen die plaatsing organiseerde V.C. dan weer een optocht door de straten van Veurne. Na twee maanden besliste de jeugdrechter dat het meisje terug naar haar moeder mocht. Haar vader tekende beroep aan tegen deze uitspraak.