Celstraf voor meineed in moordzaak

Vincent M. is door de Gentse rechtbank veroordeeld tot 12 maanden celstraf, waarvan de helft met uitstel, voor meineed en laster. De man beschuldigde Olav Herreman jarenlang valselijk van de moord op de 17-jarige Joke Van Steen. Herreman krijgt 25.000 euro schadevergoeding.

Joke Van Steen werd in de nacht van 11 op 12 november 1995 vermoord toen ze naar huis fietste in de Oudenaardse deelgemeente Welden. Vijf jaar later werd Olav Herreman aangehouden voor de moord. De man werd door Vincent M. aangewezen als dader. De twee waren volgens M. die avond op stap geweest. Herreman zou op een bepaald moment Joke Van Steen van haar fiets getrokken hebben, haar betast en geslagen hebben en het meisje uiteindelijk gedumpt hebben op een afgelegen plaats vlakbij de Schelde. M. beweert dat hij wegreed met de fiets van het meisje en dat hij daarom schrik had om zijn vriend eerder te verklikken.

Op het assisenproces in 2010 sprak de jury Olav Herreman echter vrij omdat er te veel vraagtekens waren bij het verhaal van M. In oktober vorig jaar zou M. aan de kamer van inbeschuldigingstelling bekend hebben dat hij het hele verhaal verzonnen had. De man moet zich morgen dan ook verantwoorden voor het afleggen van een 'valse verklaring in criminele zaken'. Volgens Olav Herreman is het mogelijk dat Vincent M. zelf de dader is van de nog altijd onopgehelderde moord op Joke Van Steen. Waarom Vincent M. jarenlang gelogen heeft, is nog altijd een raadsel. De man wilde op de behandelende zitting geen enkele uitleg geven aan de rechtbank. Zijn advocaat hield het op het feit dat zijn cliënt aan ADD zou lijden.