Celstraf voor man die vakantiebungalow ombouwde tot drugslab

Google
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een man die een vakantiebungalow op het recreatiedomein Sonnevijver in Rekem omvormde tot een drugslabo, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 12.000 euro.

In december 2013 huurde G.S. een vakantiehuisje op het recreatiedomein Sonnevijver en verbouwde dat, zodat het kon dienen als drugslab voor synthetische drugs. G.S. knoeide eigenhandig met de water- en elektriciteitsmeters en gebruikte het toilet om via de riolering het koelwater, zoutzuur en andere afvalstoffen te dumpen. Op het internet zocht hij op hoe hij de synthetische drugs moest brouwen. Als leek slaagde hij er zelfs in om de twee productieprocessen aan elkaar te koppelen die nodig zijn om de synthetische drugs en amfetaminen te produceren. De man, zelf een GHB-gebruiker, probeerde vier weken lang een goed afgewerkt product te brouwen dat hij kon verkopen, maar was zelf niet tevreden over de kwaliteit.

Toen de eigenaar van de vakantiewoning in februari vaststelde dat de huur niet betaald was, betrad hij de bungalow en trof daar een echte ravage aan. Niet alleen was er voor meer dan 22.000 euro schade aan de bungalow, maar ook lag het drugslab nog vol met gevaarlijke afvalstoffen, gasflessen en ander materiaal. De politie en een gespecialiseerd team moesten het drugslab zelfs nog een dag verluchten om de giftige dampen weg te krijgen vooraleer ze het lab konden ontmantelen.

Aan de hand van de gevonden verpakkingen van de grondstoffen berekende het openbaar ministerie dat G.S. 341.250 euro aan de synthetische drugs zou verdiend hebben. Die werden verbeurdverklaard. De eigenaars van de bungalow vroegen op de zitting een schadevergoeding van 42.069 euro. De rechtbank kende hen een provisionele schadevergoeding toe van 1.000 euro en houdt de burgerlijke belangen verder aan.