Celstraf voor man die krantenwinkels bedreigde na aanslag op Charlie Hebdo

ANP
De 30-jarige man die in de nasleep van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs twee verkopers van krantenwinkels in Maasmechelen bedreigde, is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel en een boete van 900 euro.

Op 14 januari stapte N.A. een krantenwinkel in de Pauwengraaf in Maasmechelen binnen en bedreigde de uitbaatster met de dood als ze het volgende nummer van Charlie Hebdo en "kranten die niet van Allah waren" zou verkopen. Ook dreigde de man ermee om de winkel te vernielen omdat hij gefrustreerd was over hoe het blad de profeet Mohammed afbeeldde en over de leugens die de kranten over Mohammed verspreidden.

Enkele minuten nadat hij de uitbaatster van de eerste krantenwinkel had bedreigd, deed hij net hetzelfde in een andere krantenwinkel in de buurt. De man, die een invaliditeitsuitkering krijgt, werd aan de hand van de beschikbare camerabeelden snel geïdentificeerd en opgepakt door de politie.

De rechter veroordeelt de man nu tot een gevangenisstraf van twaalf maanden met een uitstel van vijf jaar, buiten de vijf maanden die de man in voorhechtenis zat.