Celstraf voor man die 39 tienerjongens seksueel benaderde via Facebook

AFP
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 26-jarige man uit Antwerpen bij verstek veroordeeld, omdat hij tussen januari 2010 en september 2012 minstens 39 tienerjongens seksuele voorstellen had gedaan via valse Facebookprofielen. Hij kreeg 5 jaar cel, 6.000 euro boete en werd ook nog eens 5 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

De vader van een 15-jarige jongen had op 17 december 2011 klacht ingediend, nadat hij ontdekt had dat zijn zoon via Facebook seksueel getinte gesprekken had gevoerd met een zekere Lisa. De man vreesde dat het om een vals Facebookprofiel ging en had gelijk. Onderzoek op de IP-adressen leidde de politie naar de beklaagde.

De man vroeg naaktfoto's of liet hen masturberen voor de webcam

Webcamseks

Op zijn in beslag genomen computers werden seksueel getinte chatberichten met minderjarigen aangetroffen, waarin de beklaagde hen aanzette tot webcamseks. Het ging om duizenden pagina's tekst. De politie vond ook tientallen videobestanden met masturberende minderjarige jongens.

Een aantal slachtoffers kon geïdentificeerd worden en zij verklaarden dat een zekere Lisa, Lienke of een ander meisje contact had gezocht via Facebook en hen allerlei seksueel getinte vragen had gesteld. Ze vroeg naaktfoto's of liet hen masturberen voor de webcam. Soms vroeg ze om er andere jongens bij te betrekken of kwam er zelfs SM aan te pas.

Hij gaf toe dat hij valse Facebookprofielen had aangemaakt om jongens te benaderen

Valse Facebookprofielen

De beklaagde gaf toe dat hij valse Facebookprofielen had aangemaakt om jongens te benaderen. Hij was ooit zelf seksueel misbruikt geweest en had iets met een neefje gehad toen hij 15 was. Hij had al eens anderhalf jaar therapie gevolgd en besefte dat hij opnieuw professionele hulp nodig had.

De beklaagde liet op zijn proces verstek gaan. Twee van zijn slachtoffers hadden zich burgerlijke partij gesteld en kregen schadevergoedingen van respectievelijk 1.000 euro en 500 euro toegekend.

De beklaagde was ooit zelf seksueel misbruikt geweest en had iets met een neefje gehad toen hij 15 was