Celstraf voor Albanezen die geklist werden toen ze vluchtelingen verstopten in koeltransport aan E40 met Britse undercoveragent als chauffeur

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Brugse strafrechter heeft twee 25-jarige Albanezen veroordeeld tot 18 maanden celstraf en 40.000 euro geldboete voor mensensmokkel aan de oprit van de E40 in Oostkamp. Ze verstopten zes mensen in een koeltransport, dat bestuurd werd door een undercoveragent. De kopstukken van de bende werden in Engeland tot zeven jaar cel veroordeeld.

Op 2 augustus werden zes Albanese vluchtelingen verstopt in een koelwagen vlakbij de oprit van de E40 in Oostkamp. Toen Sabiel P. en Armend I. weer vertrokken, werden ze prompt ingerekend door de politie. Dat stond in de sterren geschreven, want een agent van het Britse National Crime Agency was geïnfiltreerd in de smokkelbende.

Het dossier ging van start toen Scott D. (31) en Anthony C. (28), beide uit Salford bij Manchester, het plan opvatten om vluchtelingen vanuit Europa het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen. Samen met de Albanese Londenaar Jetlind G. (31) zetten ze een trafiek op vanuit Oostkamp. Het was de bedoeling om per maand 20 illegale Albanezen Engeland binnen te smokkelen. Ze hoopten per slachtoffer 2.000 pond te verdienen, maar hun plan viel al bij de eerste poging in duigen.

"Naïef"

In eerste instantie weigerden de Britse verdachten verklaringen af te leggen, maar voor het Crown Court in Manchester gingen ze uiteindelijk toch tot bekentenissen over. De jury veroordeelde Stuart D. en Anthony C. eind oktober tot zeven jaar gevangenisstraf. Jetlind G. kreeg voor zijn aandeel vijf jaar en twee maanden cel.
Sabiel P. ontkende dat hij iets te maken heeft met mensensmokkel. Zijn advocate Daphné Florequin stelde ook vast dat de Luikenaar op geen enkele manier contact had met de Engelse kopstukken. Ook zijn kompaan Armend I., die hij in een Franse gevangenis leerde kennen, wast zijn handen in onschuld. Volgens zijn advocaat was de man uit Anderlecht vooral naïef.

De rechter oordeelde dat beide beklaagden wel degelijk schuldig waren aan het smokkelen van vijf vluchtelingen. Het zesde slachtoffer bleek mogelijk zelf een smokkelaar te zijn. De Albanezen werden veroordeeld tot 18 maanden cel en 40.000 euro boete. In het geval van Sabiel P. werden een derde van de gevangenisstraf en de helft van de geldboete met uitstel opgelegd. Beide beklaagden zijn ook voor vijf jaar hun burgerrechten kwijt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.