Celstraf en boete voor kunstenaar Wim Delvoye

AFP
Voor onder meer het bedreigen van een politievrouw en twee inspecteurs van het Agentschap Natuur & Bos heeft de Gentse strafrechter deze morgen kunstenaar Wim Delvoye (50) veroordeeld tot zes maanden met uitstel en een effectieve boete van 2.750 euro.

Delvoye maakte zich ook schuldig aan diefstal met geweld van hun legitimatiebewijs en fototoestel. Ook voor smaad werd hij veroordeeld. Vooral het feit dat Delvoye zijn slachtoffers en hun familie met de dood bedreigde en ook verwees naar de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt hem door de rechtbank kwalijk genomen. Het openbaar ministerie had tien maanden geëist voor de kunstenaar.

Beeldentuin op kasteeldomein
De feiten waarvoor Delvoye terechtstond, dateren van september 2011. De inspecteurs van het Agentschap Natuur & Bos, uitgestuurd om te verhinderen dat Delvoye een beeldentuin zou aanleggen op zijn kasteeldomein in Melle, wilden toen foto's maken van de werken.

Dat zinde Delvoye niet. De kunstenaar, bekend van zijn cloacamachine en getatoeërde varkens, ging door het lint. "Ik zal mijn soldaten op u afsturen en uw huis in de fik steken", brieste hij. Daarop greep hij de camera van de inspecteurs en gooide die in de gracht. Een politieagente, die de kunstenaar wilde verhoren, kreeg ook haar deel van de verwensingen naar het hoofd. "U zou zelfs meewerken aan de deportatie van de joden mochten ze 't u vragen", liet Delvoye optekenen.

"De beklaagde was uiterst arrogant en agressief. De rechtbank tilt zwaar aan de verwijzing naar de deportatie van Joden en aan de doodsbedreigingen aan de slachtoffers en hun gezin", stelde rechtbankvoorzitter Farah Bouquelle.

"Gezocht omwille van mijn bekendheid"
De kunstenaar gaf de feiten toe en lichtte zijn woorden al in december toe aan de rechtbank. Volgens Delvoye werd hij gezocht door het Agentschap Natuur & Bos omwille van zijn bekendheid. Vorige maand besliste zijn advocaat Walter Van Steenbrugge echter om verstek te laten op het proces omdat het parket weigerde om het dossier over de milieu-inbreuken bij het dossier over de beledigingen te voegen. Tijdens de zitting erkende Delvoye wel dat hij de slachtoffers "corrupte ambtenaren" genoemd had, stelde de rechter. "De beklaagde moet inzien dat zijn recht op vrije meningsuiting niet absoluut is. (..) Hoewel hij volhoudt dat hij dacht dat het indringers of homejackers waren, hadden de ambtenaren zich gelegitimeerd. Hij nam de identificatiekaart af en stak ze in zijn achterzak."

De slachtoffers krijgen ieder schadevergoedingen tussen de 500 en 1.250 euro. Ook het Vlaams Gewest krijgt een schadevergoeding. Delvoye kan nog verzet aantekenen tegen het vonnis, zodat de zaak door dezelfde rechtbank opnieuw wordt behandeld.