CdH wil vandaag geen "daden van communautaire agressie"

CdH-voorzitster Joëlle Milquet
UNKNOWN CdH-voorzitster Joëlle Milquet

CdH betreurt de beslissing van Open Vld om het vertrouwen in de federale regering op te zeggen. "Dit besluit komt er terwijl alle partijen rond de tafel duidelijk de wil hadden uitgedrukt om te onderhandelen en een onderhandelde oplossing te vinden voor het dossier-BHV", luidt het.
 
"Er was tussen alle partijen zelfs een onderhandelingskader opgesteld en voor de komende dagen was er een agenda voor intensieve onderhandelingen opgelijst."
 
In volle economische crisis, zo schrijft cdH in een mededeling, hebben het land en de bevolking nood aan alles behalve een crisis die meer politiek dan institutioneel is. Er is vooral nood aan een regering die voort beslissingen blijft nemen op sociaal-economisch vlak en wat betreft veiligheid.
 
"Het algemeen belang moet voorgaan op partijbelangen en de partijen moeten verantwoorde keuzes maken voor het land en de burgers", vindt cdH. "Dit is nu verre van het geval." Nu moeten er volgens de Franstalige humanisten oplossingen gevonden worden die zowel voor communautaire pacificatie en de stabiliteit van het land zorgen, en "voor de snelle installatie van een regering, zonder op enkele weken van het Europees voorzitterschap naar vervroegde verkiezingen over te gaan".
 
Wat betreft een mogelijke agendering in de Kamer van de splitsingsvoorstellen rond B-H-V, wil cdH niet dat er "vandaag daden van communautaire agressie worden gesteld". De partij roept op tot koelbloedigheid en sereniteit. "Oplossingen voor deze nieuwe crisis zijn niet alleen noodzakelijk, maar vooral mogelijk", besluit cdH. (belga/mvdb)