CdH vraagt onderzoek naar rookwolk van fabrieksbrand in Rouen

AFP
CdH-fractieleidster in de Kamer Catherine Fonck vraagt de bevoegde autoriteiten grondstalen te nemen om de neerslag van de rookwolk die over ons land trok na een fabrieksbrand in Rouen te analyseren.

Donderdagochtend rond 2.40 uur brak brand uit bij Lubrizol, een chemische fabriek in het Franse Rouen. Lubrizol produceert additieven voor het verrijken van oliën, brandstoffen en industriële verf.

De wolk trok daarna over ons land, meldde het Waalse Crisiscentrum gisteren. Volgens de Franse autoriteiten was het gehalte aan toxische stoffen niet groot genoeg om schadelijk te zijn voor de gezondheid, maar cdH-Kamerlid Catherine Fonck vraagt toch een onderzoek. Volgens Fonck is er amper informatie voorhanden over de inhoud van de rookwolk, en is er geen enkele actie ondernomen om het risico op de omgeving en de volksgezondheid te beperken. "We moeten elk mogelijk risico met zekerheid kunnen identificeren, en zo goed mogelijk beheersen. Twijfel is hier niet toegestaan", zegt ze.

Fonck vraagt de bevoegde autoriteiten grondstalen te nemen en daarna "snel en transparant te communiceren over de resultaten en de te nemen maatregelen".

Inwoners van Henegouwen merkten na de brand roetneerslag op. Zij kregen de raad de woning te verluchten, handschoenen te dragen bij het opruimen van het roet en groenten en fruit uit de tuin grondig af te spoelen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.