CdH vraagt dringend debat in de Kamer over Eurocommissaris

CdH-fractieleidster Catherine Fonck.
belga CdH-fractieleidster Catherine Fonck.
Het cdH vraagt "zo snel mogelijk" een samenkomst van de bevoegde Kamercommissie over de aanduiding van de Belgische kandidaat-Eurocommissaris. Fractieleidster Catherine Fonck zal Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) daartoe aansporen in een brief, zegt ze. 

De kranten staan de laatste dagen vol van de speculaties over de identiteit van de nieuwe Belgische Eurocommissaris. Verschillende namen circuleren. Die van MR-vicepremier Didier Reynders is het hardnekkigst, maar ook ex-minister en Europarlementslid Kris Peeters (CD&V), PS-kopstuk Laurette Onkelinx en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten gaan over de tongen. 

Normaal gezien houdt de regering bij de aanduiding van een kandidaat-Eurocommissaris rekening met de verdeling van de posten binnen de federale regeringsonderhandelingen. Maar dat wordt nu moeilijk: de voorzitster van de volgende Europese Commissie Ursula von der Leyen wil de kandidaten van alle lidstaten tegen maandag op haar bureau, terwijl de federale regeringsvorming in ons land nog zo goed als nergens staat. Wellicht moet de ontslagnemende minderheidsregering dus op zoek naar een consensuskandidaat, die ook minstens enkele oppositiepartijen kan overtuigen.

“Welke visie hebben ze?”

CdH dringt daar alvast op aan. "Heel mooi, al die kandidaten om Europees Commissaris te worden, maar om wat te doen?", vraagt fractieleidster Catherine Fonck zich af op Twitter. "Welke visie gaan ze verdedigen, wel Europees project? Wat willen ze bereiken? Geen woord horen we daarover, en dat is jammer want dat is nu net de essentie! Daar moeten we over debatteren in de Kamer." 

De Franstalige humanisten dringen er bij Kamervoorzitter Patrick Dewael op aan zo snel mogelijk de bevoegde Kamercommissie bijeen te roepen, om een debat te organiseren. Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) moet daar tekst en uitleg komen geven aan het parlement, vindt cdH. Op dit moment is de agenda van de Kamer voor volgende week leeg, aangezien het parlement nog in zomerreces is. 

Consultaties

Wanneer de regering de knoop wil doorhakken, is niet duidelijk. Premier Michel zou wel al duchtig bezig zijn met consultaties. Kris Peeters zei vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 dat hij de afgelopen week "een vertrouwelijk gesprek" had met de premier. "Ik ga ervan uit dat men vrij snel tot een goede kandidaat komt."

Hier en daar viel al te horen dat de deadline van 26 augustus niet in steen gebeiteld is, al moeten de kandidaat-Eurocommissarissen in september wel al een hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan. Bovendien maakt ons land een betere kans op een stevige portefeuille als het de deadline respecteert, is de algemene verwachting. 

In dat opzicht zou een vrouwelijke kandidate wellicht ook een goede zet zijn: voorzitster Von der Leyen maakte het vlak na haar aanduiding al duidelijk dat minstens de helft van haar Commissie uit vrouwen moet bestaan.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rita Van Leuven

  Volgens Rik Torfs zijn personen die enkel met zichzelf bezig zijn, hun ideeen opdringen en niets inzitten met mensen pure extremisten. Dus al onze toppolitici zijn extremisten. 3 maanden na de verkiezingen hebben ze nog niets gezegd over het welzijn en maatregelen die de bevolking aanbelangen. Het enige wat we horen is invullen van hun topjobs, bestuurders in bedrijven posteren.

 • Lea Van Heybeeck

  Ik snap niet dat een regering met een minderheid hierover kan beslissen. En opnieuw zijn het de verliezende partijen die zich altijd opdringen.

 • Liliane Depauw

  Waarom zou Onkelinckx dat zitje krijgen heeft al genoeg geld uit de zakken geslagen en niet vergeten 2 jaar geleden kondigde ze in tranen aan dat ze stopte met de politiek wat een heimelijke trien en daarvan moet je het dan hebben, kom uw eigen beloften na aub en stop met politiek.

 • Benny De Keyzer

  Nu het om een dik uitbol postje gaat schieten onze politici plots wakker uit hun zomerreces. Ontroerend mooi toch om te zie hoe veel die mensen over hebben voor een dik postje.

 • etienne vijverman

  wie over de beste contacten beschikt zal het worden ...... voor de burger verandert er nog niets ........