CdH-voorzitter Prévot: “Partij laat zich niet opslorpen door andere”

CdH-voorzitter Maxime Prévot.
BELGA CdH-voorzitter Maxime Prévot.
De herbronning die partijvoorzitter Maxime Prévot na de zomer wil inzetten, dient niet om het cdH te laten integreren in een andere partij. Dat zegt Prévot in een brief die hij eind juni naar de militanten stuurde. "Het doel is niet ons te laten opslorpen, maar ons voor onszelf heruitvinden en een sterk centrumproject voor te stellen dat oplossingen voor de burger bevat", luidt het.

Na de slechte verkiezingsuitslag op 26 mei, beslisten de Franstalige humanisten overal in de oppositie te gaan zetelen. Geen lichtzinnige beslissing voor een partij die zich graag profileert als bestuurder en die de gewoonte heeft in de meerderheid te zetelen. Tegen die achtergrond maken speculaties over de herschikking van het Franstalige politieke centrum de laatste dagen en weken opgeld.

"We hebben die beslissing genomen uit verantwoordelijkheidszin, omdat we wisten dat die keuze de vorming van democratische meerderheden op geen enkel niveau in de weg zou staan", benadrukt Prévot. Het cdH wil niet langer dienen om het gat te vullen. "We hebben dat in het verleden zo vaak gedaan dat sommigen ons die rol toedichtten".

Prévot verwijst naar de oproepen richting het cdH van andere partijen, maar ook - zonder het expliciet te noemen - van een deel van het middenveld waar de partij historisch dicht tegen aanleunt. "Misschien hebben sommige mensen of actoren uit de samenleving gedacht dat we sowieso altijd aanwezig zouden zijn binnen de regeringen. Ze zijn in de loop der jaren vergeten dat we daarvoor op hun steun moeten kunnen rekenen bij de verkiezingen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Fons Casteels

    Nadat ze haar naam wijzigde van PSC naar cdH, heeft de partij nog één verkiezing kunnen profiteren van de verwarring bij "C-kiezers" die dachten dat de "c" nog altijd "chrétien" betekende. Bij de laatste verkiezingen was die verwarring weg en werd het cdH afgestraft voor het verloochenen van de basisprincipes. Als de partij terug relevant wil worden, dan moet ze de H inruilen voor de C én dan moet ze terug centrum-rechts worden i.p.v. links-progressief.