CdH-voorzitter Prévot: “Heb nog maar één keer met drie koningen gesproken”

CdH-voorzitter Maxime Prévot.
BELGA CdH-voorzitter Maxime Prévot.
De drie koningen hebben begin deze week een vergadering gepland met de zes partijen die de 'Arizona-coalitie' zouden kunnen vormen (liberalen, CD&V, N-VA, sp.a en cdH), maar misschien komt die te vroeg en zijn nog bilaterales nodig. Dat zei cdH-voorzitter Maxime Prévot in De Ochtend op Radio 1. Hij toonde zich ook misnoegd omdat hij de afgelopen twee weken maar één contact gehad heeft met het drietal.

Prévot wees erop dat cdH door de zware verkiezingsnederlaag gekozen had voor de oppositie. Maar door de coronacrisis is de partij bereid regeringsverantwoordelijkheid op te nemen. "We staan voor een gigantische economische crisis en zijn nagenoeg het enige land zonder herstelplan", stelde hij vast.

Maar de cdH-voorzitter heeft vragen over de methodologie van de drie koningen. Zo willen zij met onderhandelingen beginnen, maar Prévot vindt het niet normaal dat hij nog maar één ontmoeting heeft gehad met het trio. Volgens hem zijn er nog bilaterales nodig om over de prioriteiten te praten. "Ik wil ook meer duidelijkheid". Volgens Prévot is het ook niet zeker of de sp.a mee aan tafel zal schuiven.

De cdH-voorzitter erkende ook dat het niet gemakkelijk gaat zijn om met de N-VA te regeren. Bovendien beschikt een 'Arizona-coalitie' niet over een meerderheid aan Franstalige kant; cdH en MR hebben zelfs minder zetels dan MR in de vorige legislatuur. "Maar het is belangrijk dat er een regering komt die efficiënt bestuurt." 

Lees ook:

Vlamingen en Walen kijken anders naar impasse: “Op den duur zie je wat je wil zien” (+)

Week van de waarheid voor Arizona-coalitie

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken: “Drie koningen? Eerder figuren uit de parabel der blinden van Bruegel”
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • daan aerts

  Het volgende is een corona-coalitie, of een draai rond de pot coalitie of hoe noem je werken ook al weer coalitie

 • Gerd Van nieuwenhove

  En wat zeggen de drie koningen over Congo ? Daar zullen we terecht ook herstelbetalingen moeten doen . Maar ze denken dat de heilige geest hen beschermd ! Het land zal hun worst wezen , maar in het restaurant eten ze iets duurder .

 • Karine Roeland

  Krijgen deze 3 koningen ook een dotatie om niets te doen?

 • Geert Vande Walle

  Er is dus nu een Vlaamse, een Waalse, een Brusselse en een nationale koning .

 • Gerard Braeckmans

  Drie koningen? Arizona-colatie? waar haalt men het?