CdH-voorzitter denkt eraan partijnaam te veranderen

De voorzitter van de Franstalige humanisten, Maxime Prévot, twijfelt naar eigen zeggen of zijn partij in de toekomst de naam ‘cdH' zal blijven dragen. “Ik heb effectief twijfels of die naam in overeenstemming zal zijn met ons toekomstig project”, zegt hij een in een interview met de kranten van Sudpresse.

Het cdH besliste deze week na de verkiezingsnederlaag op alle fronten in de oppositie te zullen stappen, ook in Wallonië waar de partij de voorbije vijf jaar in de meerderheid zat. Volgens Prévot, die nog maar enkele maanden aan het hoofd staat van de partij, zal het cdH zijn boodschap moeten aanpassen aan de realiteit. “Overal hebben centrumformaties het moeilijk. Wij hebben evenwichtige voorstellen en een genuanceerd discours dat niet past in stevige slogans die inspelen op de emoties van de burger. Maar die kleine zinnetjes die viraal gaan op sociale media, dat is een realiteit waar we rekening mee gaan moeten houden.”

Prévot wil dan ook dat het cdH “scherper” gaat communiceren. En daar hoort misschien wel een nieuwe naam bij. “We zullen zien. Ik heb geen taboes. We hebben veel werk voor de boeg dat we niet zomaar op de hoek van de tafel even op papier kunnen zetten. We zullen een naam moeten hebben die de standaard wordt van ons nieuwe project. Het is dus niet uitgesloten dat de naam verandert.” Prévot sluit niet uit dat de naam uiteindelijk dezelfde blijft, maar acht die kans klein. Hij wil naar eigen zeggen van een wit blad vertrekken en twijfelt zelf of de huidige naam “in overeenstemming zal zijn met ons toekomstig project”.

Het cdH, voluit Centre démocrate humaniste of Humanistisch democratisch centrum, heette tot 2002 de PSC, wat staat voor Parti social chrétien of Christelijke Sociale Partij. In dat jaar poogde de partij te verbreden door in de naam alvast afscheid te nemen van zijn christendemocratische wortels. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gilbert Rodts

    En die denken dat het daar mee opgelost is ? Wel voor wie houden zij de kiezer wel ?

  • patrick morel

    Als het niet goed gaat wordt er rap aan een naamsverandering gedacht, in de politiek, in de bedrijfswereld, zelfs in de sportwereld. Welke partij is er nog christen en/of sociaal in dit landje.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Ja die c mag zowel bij cdh als bij cd&v.