CdH-schepen: "Gaskamers zijn een verzinsel"

Thierry Van De Plas
Facebook Thierry Van De Plas
"Ik ben woedend omdat men mijn naam besmeurt door te insinueren dat ik een negationist ben." Dat zegt de Kraainemse schepen Thierry Van de Plas, die zondag uit zijn partij cdH is gezet door uitspraken die hij in september 2013 "in het kader van een private chat" op Facebook plaatste. Van de Plas zal klacht indienen tegen de Belgische liga tegen antisemitisme. "Ze hebben een privégesprek van een jaar geleden bovengehaald", verdedigt Van de Plas zich.

"Ik herhaal daarin enkel de zin die een negationist uitspreekt in een tv-uitzending, waarover ik een videofragment deel. Het was een privégesprek. Het was dom, ik heb dat toegegeven, maar het was een gesprek 'à chaud' met een persoon met wie ik een verhit debat voerde."

Van De Plas schreef dat hij na eigen onderzoek en een reeks gesprekken "tot dezelfde conclusie komt als Olivier Mathieu (een negationist die in 1991 in Brussel veroordeeld werd, nvdr): de g..kamers zijn een verzinsel", berichtte de krant Le Soir vanmorgen.

Van de Plas ontkent intussen dat hij antisemiet of negationist is. "Een van mijn grootvaders heeft in de kampen gezeten, de andere was verplicht in Duitsland te werken. Ik heb regelmatig evenementen georganiseerd rond de joodse cultuur, die me erg interesseert." De schepen ziet een verband tussen de feiten en een conferentie die hij enkele dagen geleden organiseerde met Jean Bricmont, een essayist die de totale vrijheid van meninsguiting voorstaat. "Ik heb een vroegere verzetstrijder uitgenodigd om met hem in debat te gaan", preciseert Van de Plas.

Van de Plas werd zondagavond telefonisch gecontacteerd door Dominique Drion, de voorzitter van de deontologische commissie van het cdH. "Dat is de noodprocedure voor ernstige feiten", legt Drion uit. Nadien lichtte Drion de vijf andere commissieleden in over de teneur van het gesprek. "We hebben met unanimiteit onder de (vier) beschikbare leden hem uit te sluiten. De tekst is duidelijk en onaanvaardbaar en druist in tegen de engagementen van de partij."

Burgemeester van Kraainem Véronique Caprasse wilde geen commentaar kwijt, maar is van plan om vanavond het college van burgemeester en schepenen bijeen te roepen. Van de Plas plant een klacht tegen de Belgische liga tegen antisemitisme. "Ze hebben me zelfs niet gebeld om uitleg. Ze besmeuren de mensen en ik betreur dat. Hat is contraproductief in de strijd tegen antisemitisme."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels