CdH-Kamerlid: “Niet enkel nederlaag voor ons, maar voor hele democratie”

Cdh-Kamerlid Georges Dallemagne.
BELGA Cdh-Kamerlid Georges Dallemagne.
Kamerlid Georges Dallemagne erkent de nederlaag van het cdH, dat bij de verkiezingen van gisteren een derde van de verkozenen verloor. "Dit is een nederlaag, dat is duidelijk, ook al ben ik zeer tevreden over mijn persoonlijke score die ik heb verdubbeld", verklaarde hij bij zijn aankomst aan het partijbureau.

Volgens Dallemagne is het cdH niet de enige partij die een terugslag kende. Hij verwees daarbij naar het verlies van de traditionele partijen in het zuiden van het land, maar ook in Vlaanderen dat een doorbraak van extreemrechts kende.

"We hebben eigenlijk een nederlaag van de hele democratie meegemaakt. De toekomst van het land staat op het spel. We beleven een ernstig moment. Het zal niet gemakkelijk zijn om om te gaan met de versplintering van de politieke machten. Vandaag moeten we ons dus verenigen", aldus Dallemagne, die niemand met de vinger wilde wijzen voor de nederlaag van zijn partij.

Milquet: “Geschokt”

Oud-minister en partijvoorzitter Joëlle Milquet zei "geschokt" en bezorgd" te zijn door de opmars van Vlaams Belang: "Ik ben diep geschokt dat Vlaams Belang een bruine vloedgolf heeft veroorzaakt. Dat is er verontrustend", zei ook zij bij haar aankomst aan het politiek bureau van het cdH. Voor haar is een coalitie zonder N-VA best mogelijk, ook als is het de grootste partij.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos verelst

  Vreemde redenering : als je niet voor ons stemt breng je de democratie in gevaar. Typische redenering van Waalse Cdh ers ( die een derde van hun kiezers verloren !)

 • Bruno Suykens

  Als ze hun goesting niet krijgen in het zuiden van dit land, dan is plots de democratie in gevaar. Daar heb ik meer dan genoeg van , maar dat begrijpen die krawaten niet. En by the way mijnheer : mijn ondemocratisch Frans is beter dan uw democratisch Nederlands, want dat spreekt u niet. Sincerement!

 • Bernard Loncke

  De Waalse partijen zouden maar al te graag zonder NVA en VB verder doen! Hopelijk steekt BDW (zijn veto) daar een stokje voor door geen Vlaamse regering te vormen en komt er een impasse , dan komen er nieuwe verkiezingen en wordt de situatie veel erger ...of beter dan komt het confederalisme!

 • Tony Vandermaelen

  Dit is juist een overwinning voor de democratie. Slechte verliezers heb je altijd en overal.

 • Bart Verbeeck

  Als men daar zooo geschokeerd is dan zou een logische reaktie zijn een scheiding. Wat zou dan toch zo sterk wegen dat een scheiding onbespreekbaar is?