CdH eist ontslag van Theo Francken

Minister van Asiel en Migratie Theo Francken wordt beschuldigd van leugens.
Photo News Minister van Asiel en Migratie Theo Francken wordt beschuldigd van leugens.
Oppositiepartij cdH veroordeelt vandaag de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over het voortbestaan van de federale regering en vraagt het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

De Wever verbond zondag het lot van Francken aan dat van zijn partij. Als de andere meerderheidspartijen het ontslag van Francken eisen in de zaak van de Soedanezen die zeggen gefolterd te zijn, dan laat de N-VA de regering vallen, zei hij. De Wever lijkt zo de uitkomst niet af te wachten van het onderzoek naar wat met de Soedanezen gebeurd is toen ze vanuit België terug naar hun eigen land keerden.

Ondergeschikte evalueert baas

"Het is onaanvaardbaar dat de voorzitter van een meerderheidspartij weegt op de beslissingen van de regering", klinkt het bij het cdH, dat zich vragen stelt bij de onafhankelijkheid van het onderzoek. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen is volgens de wet onafhankelijk, maar valt onder de bevoegdheid van Francken. "Wat moeten we denken van een baas die door zijn ondergeschikte wordt geëvalueerd?", zegt het cdH.

De Franstalige christendemocraten en humanisten hekelen ook de "leugens" van Francken, waarop premier Michel niet gereageerd zou hebben, ondanks het feit dat hij erdoor in moeilijkheden werd gebracht in het parlement.

Motie van wantrouwen

"In zo'n klimaat van agressie, volgzaamheid en slechte verstandhoudingen is het volgens het cdH onmogelijk om op een correcte manier efficiënte en menselijke economische en sociale hervormingen door te voeren", luidt het. De partij kondigt aan dat ze donderdag, tijdens de plenaire vergadering van de Kamer, een motie van wantrouwen tegen Francken zal indienen.
208 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yannick Foubert

  Al een geluk heeft flut partijke niets te zeggen lol

 • Erik De jongh

  Mischien moeten de Vlamingen vragen om de geldtransfers naar Waalse bodemloze putten stop te zetten, dat zou pas chantage zijn,Want hoe zouden ze dan hun krijgpolitiek moeten verder zetten

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Zij hebben zij niks te "eisen", wat een arrogogante pretentie !

 • schevernels diana

  Ja en Mevr Milquet zit aan de zijde van Mr Juncker dus vanwaar komt de wind...... een grote huichelarij !!!

 • Hilde Macka

  Francken doet het zeker niet zo slecht. Laat die maar blijven uitwijzen. Onderzoek blijft wel aan de orde. Michel en zijn companen zouden beter opstappen.