CdH boort nieuwe Zweedse coalitie de grond in: “Op geen enkele manier met N-VA in regering”

cdH-voorzitter Maxime Prévot ziet een coalitie met N-VA absoluut niet zitten.
Belga/Photo News cdH-voorzitter Maxime Prévot ziet een coalitie met N-VA absoluut niet zitten.
CdH zal "op geen enkele manier" besturen met de N-VA. Dat zegt cdH-voorzitter Maxime Prévot vandaag in L'Echo. De kansen dat er een heruitgave komt van de centrumrechtse Zweedse coalitie, worden op die manier met de dag kleiner. 

In de peilingen heeft de huidige coalitie al een tijdje geen meerderheid meer. In de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws van afgelopen vrijdag kwam de combinatie N-VA, CD&V, Open Vld en MR slechts aan 69 zetels, terwijl er minstens 76 nodig zijn voor een meerderheid in de Kamer. Aangevuld met cdH zou de coalitie aan 73 zetels komen, nog steeds te weinig, maar toch al dichter bij de meerderheid (zie zetelverdeling onderaan). 

Het zou dan ook logisch lijken om de Zweedse coalitie indien nodig uit te breiden met de Franstalige humanisten, maar dat zal niet gebeuren, zegt cdH-voorzitter Maxime Prévot. Eerder zei Prévot ook al 'non' tegen N-VA-kopstuk Jan Jambon als premier. Daarmee liet hij de deur open voor een federale regering met de N-VA die door een premier van een andere partij wordt geleid.

Nu gaat hij een stap verder. "Op geen enkele manier zal het cdH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie. Op geen enkele manier zal onze partij bijdragen aan een regering met de N-VA. We willen de Franstalige krachten bundelen met de andere Vlaamse krachten, zodat de N-VA op de bank moet gaan zitten.”

“De keuze is duidelijk”

Bij N-VA wordt meteen gereageerd op het veto. “Prévot geeft nu eindelijk de duidelijkheid die CD&V weigert te verschaffen. Op 26 mei is de keuze duidelijk: ofwel worden de Vlamingen de volgende vijf jaar geregeerd door een Franstalig rood-groen front aangevuld met de christendemocraten, ofwel maken de Vlamingen de N-VA sterk genoeg om dat te blokkeren”, luidt het in een reactie aan Belga.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo lijkt het veto van cdH te betreuren. “Nu christendemocraten naar links kijken is een sterke liberale as en een stem voor Open Vld meer dan ooit van tel. Stilaan de enige manier om maandenlange communautaire blokkering of een rooms-rood-groene belastingregering te vermijden”, aldus De Croo op Twitter.

Dat ‘rood-groen front samen met de christendemocraten’, of de ‘rooms-rood-groene belastingregering’, de zogenaamde Olijfboomcoalitie van Groen-Ecolo, sp.a, PS, CD&V en cdH, haalde in onze peiling met 75 net één zetel te weinig om aan een meerderheid te komen.

Ecolo: “Of het klimaat, of N-VA, geen compromis mogelijk”

Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo, maakte vanmorgen op de radio van BEL-RTL evenzeer duidelijk dat N-VA voor de Franstaligen groenen een ‘no go' is. “Het is of het klimaat, of de N-VA, daar is geen enkel compromis over mogelijk. “Of het klimaat met de ecologisten en de ecologische en solidaire transitie, of de N-VA met een enge en gesloten samenleving, met angst en soberheid.”
290 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Als de geldtransfer van Vlaanderen naar Wallonie stopt kunnen we spreken over evenwaardig politiek voeren. Nu wordt er veel woordgeschut tegen Vlaanderen gebruikt en ondertussen ontvangen diezelfde roepende politiekers graag hun belastinggeld! Omdat ze zelf niet in staat zijn het juiste beleid te voeren. Wat is daar eerlijk aan?

 • Diane Bernaerts

  Conrad Croonen: "NVA en VB samen zullen wsl meer dan 60 % van de stemmen halen"??? Tja, dromen mag, hé! ;)

 • Jef Heffens

  Wat CDH eigenlijk zegt is: We zullen van Wallonië verder een economische puinhoop maken en toch meer uitgeven, Vlaanderen moet het maar betalen. Het wordt tijd dat deze partijen in Wallonië begrijpen dat ze de eenheid van België op het spel zetten.

 • pierre De Smet

  Spijtig dat de Vlaamse partijen niet allemaal aan dezelfde kant van het zeel trekken wat in Wallonie wel het geval is , hier verkopen ze hun ziel voor een paar postjes en nu ook weer een bewijs dat politici dit land kapot willen , scheiden en gaan voor confederalisme misschien nog de enige uitweg

 • Conrad Croonen

  NVA en VB samen zullen wsl meer dan 60 % van de stemmen halen , dan moeten ze eens nadenken hoe ze kunnen samenwerken , kunnen ze nog zo een minipartijke zoals VLD ,SPA,CDNV of Groen erbij pakken, partijen die rond de 10% zitten moeten luisteren naar de grote , het kan toch niet dat een partij waar 90 % van de mensen niet voor stemt, dat die iets te vertellen hebben !