CD&V zet de aanval in op N-VA: “Onsamenhangende en vage plannen”

Kris Peeters (CD&V) is het niet eens met de plannen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
belga/photo news Kris Peeters (CD&V) is het niet eens met de plannen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
In een opiniestuk in De Morgen zegt CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters vanmorgen dat de sociaal-economische voorstellen van N-VA voor de verkiezingen “onsamenhangend” en “vaag” zijn. Peeters mengt zich als Europees lijsttrekker op die manier expliciet in de federale campagne in de hoop het tij voor zijn partij te kunnen doen keren.

Peeters viseert vooral de N-VA-voorstellen rond het sociaal overleg. De Vlaams-nationalisten willen de Groep van Tien kortwieken. De bonden en werkgevers onderhandelen beter per sector. “We hebben door onze invulling van het sociaal overleg veel minder schade geleden dan de rest van Europa tijdens de crisisjaren van 2008 en later”, schrijft Peeters in zijn opiniestuk. Hij heeft het over “een economisch succesverhaal dat we samen met de sociale partners hebben bereikt”.

“En toch wil de N-VA een nieuw hoofdstuk schrijven waarin ze alles overhoop willen gooien. De aanpak die onze concurrentiepositie verbeterd heeft én de reële lonen heeft laten stijgen, moet blijkbaar op de schop”, zegt Peeters nog. “Wat komt er in de plaats? Een free-for-all waarbij overleg enkel plaats vindt op sector- of ondernemingsniveau. Voor de N-VA is zelfs de automatische indexering voorwerp van onderhandelingen. ‘Want dan kunnen sterke sectoren een grotere loonsverhoging toekennen.’ En de zwakkere sectoren dan? Tja.

Het succes van het sociaal overleg “negeren om verder te gaan met een onsamenhangend plan, daar pas ik voor”, besluit de CD&V-vicepremier. “Het sociaal overleg is voor sommigen een handige zondebok.” Hij wijst erop dat de eerste slachtoffers van het N-VA-model de werknemers en de kmo’s zullen zijn.

Peeters stelt zich ook vragen bij de “vage plannen” van de N-VA om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken en de index te hervormen. “Die partij moet daar maar eens klare wijn over schenken. Wat gaat dit betekenen voor de mensen?”, vult hij aan in een telefonische reactie. “Het debat mag voor mij best hard zijn, maar wel op de inhoud. Dan staat mijn partij het sterkst.” 
103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mady Vermeulen

  Onsamenhangende en vage plannen? Daar is de enerzijds/anderszijds partij kampioen in. Mijn gedacht.

 • alfons vanwetswinkel

  Hannes Leo waar haalt U 1% tekort 8 Miljard tekort dat naar het einde van het jaar oploopt tot 12 miljard en welke lijken vallen er nog uit de kast .Al de gepensioneerden(buiten de minimum pensioenen)hebben al de bijkomende lasten kunnen ophoesten voor hen geen tax-schift ,alleen een verarming.In België zijn er 2 miljoen mensen in de armoede en nog eens 2 miljoen die tegen de grens van armoede zitten.155000 met leefloon (+55%)langdurige zieken 455000(+25%) en dit dankzij NV-A

 • Ronny Ooijen

  hannes leo, u heeft het over het BBP. Een procentueel cijfer dat sowieso zakt als het economisch beter gaat. Al doet België het Europees gezien echt niet goed. Maar de staatsschuld zelf wordt uitgedrukt in een munteenheid. Betaald u uw hypothecaire lening of schuld terug in % of euro's? Van wie krijgt Eurostat haar gegevens? De Nationale Bank van België en die doet veel meer dan enkel statistieken opstellen.

 • hannes leo

  Ronny Ooijen: in verband met de staatsschuld zijn enkel de cijfers van eurostat die tellen. Deze vermelden op het einde van de regering DR in 2014 een tekort van 106,7% en vandaag rond de 101%. Voor het begrotingstekort, eind 2014 een tekort van 3,1% en vandaag ongeveer een tekort van iets minder dan 1%. De officiële cijfers voor eind 2018 moeten nog gepubliceerd worden door eurostat.

 • Ronny Ooijen

  jack vandenhende, heeft de grootste partij dan niet de meeste zetels en dragen zij volgens u dan niet de grootste verantwoordelijkheid? De staatsschuld bedroeg 413 miljard euro in 2014 en eind 2018 was dat 456 miljard euro. Een stijging van 10,5% op 4 jaar tijd. De (voorzichtige raming) 3.6 miljard euro kostende Oosterweel en de 4 miljard euro kostende F-35 vliegtuigen zijn "cadeau's" voor de volgende regering.