CD&V wil verzorgster in elke peuterklas en meer belastingvermindering voor kinderopvang

Een kinderverzorgster in elke peuterklas en een hogere belastingvermindering voor kinderopvang. Dat zijn enkele voorstellen uit het tienpuntenplan voor gezinnen, dat CD&V-boegbeeld Hilde Crevits vandaag voorstelde op de gezinsdag van haar partij in het pretpark Plopsaland.

Geen groot spektakel of toespraken dit jaar op de gezinsdag van CD&V. Die valt immers samen met de uitvaart van de in Antwerpen vermoorde Julie Van Espen. Maar op acht dagen voor de verkiezingen grijpt CD&V de gezinsdag wél aan om een tienpuntenplan voor te stellen waarmee de partij gezinnen een duwtje in de rug wil geven. 

De christendemocraten willen jonge gezinnen financieel helpen door het maximaal in te brengen bedrag voor de belastingvermindering in de kinderopvang te verdubbelen. Per dag per kind in de opvang zouden ouders dan tot 10 euro belastingvermindering krijgen. CD&V wil ook het belastingkrediet voor kinderen ten laste tegen 2024 verdubbelen tot 940 euro.

Onderwijs is een tweede speerpunt in de gezinsmaatregelen van CD&V. Crevits wil er voor het kleuteronderwijs 1.500 kinderverzorg(st)ers bij, een verdrievoudiging, zodat elke peuterklas zo'n verzorg(st)er heeft en de kleuterjuf of -meester de handen vrij heeft voor pedagogische taken.

Ouderschapsverlof zou flexibeler moeten worden. Binnenkort kunnen ouders dat per halve dag opnemen, om bijvoorbeeld op woensdagnamiddag thuis te blijven, zei een jarige CD&V-vicepremier Kris Peeters. CD&V pleit om ook grootoudersschapsverlof mogelijk te maken.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Luyten

  Zorg eerst voor kwalitatieve opvang , minder kinderen per verzorgster inde crèches, maak opleiding aantrekkelijk, véél meer stageuren ,en begin dan te praten over meer ,

 • Gino Denil

  Gezinnen mogen geholpen worden. En kinderen zijn onze toekomst. Maar moet dat weer op kosten van de aleenstaanden?

 • Roger Vanopstal

  Geld opsmossen dat doen ze al sinds België bestaat. Trouwens wie gelooft die mensen nog?

 • Noël Dierickx

  CD&V wil... en ik wil maar ik krijg het niet. Kinderachtig "willen" voor de verkiezingen, na de verkiezingen: CD&V wil...postjes.

 • Cauwenbergh Swa

  Er zijn onvoldoende verzorgsters voor elke klas.