CD&V wil ten laatste tegen midden december een nieuwe voorzitter, werkgroep toont zich zéér kritisch voor de eigen partij

Het is afwachten wie zich kandidaat stelt om de fakkel van Wouter Beke over te nemen. Die liet eerder al verstaan dat hij niet van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen.
Photo News Het is afwachten wie zich kandidaat stelt om de fakkel van Wouter Beke over te nemen. Die liet eerder al verstaan dat hij niet van plan is om zich opnieuw kandidaat te stellen.
De 12-koppige interne werkgroep van de CD&V die de verkiezingsnederlaag van 26 mei moest analyseren, stelt voor om ten laatste tegen midden december een nieuwe partijvoorzitter te kiezen. Dat voorstel wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de partij. Wouter Beke had eerder al aangegeven dat hij geen kandidaat meer is.

Op 26 mei kreeg de CD&V een opdoffer van formaat. De partij zakte weg naar 15 procent, een historisch dieptepunt. Een interne werkgroep, de Groep van Twaalf of ook wel de ‘12 apostelen’ genoemd, moest de nederlaag analyseren en met voorstellen komen voor de toekomstige koers van de partij. Na een brede interne bevraging, waarbij meer dan 3.500 leden een online bevraging invulden, heeft de werkgroep nu haar eindrapport klaar. Dat werd vandaag voorgesteld op de fractiedagen van de partij in Leuven.

Wie hoopt dat een paar personele wissels of een uitgekiende Facebook-campagne het tij zullen doen keren, moeten we ontgoochelen. Er zal meer nodig zijn

Scherper en duidelijker

De werkgroep is erg scherp voor de kiescampagne en de partijwerking bij CD&V en doet een reeks aanbevelingen die de partij opnieuw op de kaart moeten zetten: scherper en duidelijker zijn, beter communiceren, vernieuwen en verjongen en de interne organisatie professionaliseren.

De werkgroep toont zich echt niet mals voor de eigen partij. “Wie de uitslag enkel wil toewijzen aan ‘de omstandigheden’ (veranderingen in de maatschappij, de internationale context), onderschat de onvrede en
sense of urgency die leeft binnen de partij. Wie hoopt dat een paar personele wissels of een uitgekiende Facebook-campagne het tij zullen doen keren, moeten we ontgoochelen. Er zal meer nodig zijn”, staat te lezen in het rapport.

Uit angst om kiezers te verliezen bij het maken van tijdige en duidelijke keuzes, verloren we ze effectief

“Het moedige midden”

De partij koos de voorbije jaren bewust voor een centrumkoers. Voorzitter Wouter Beke sprak steevast van “het moedige midden”. Maar dat bleek volgens de werkgroep geen onverdeeld succes. “In de praktijk, toen die ideologie vertaald werd naar concrete beleidsvoorstellen, werd dat ‘moedige midden’ echter te veel het ‘rationele gemiddelde’ of het ‘voorzichtige midden’, en bleek CD&V vaak niet in staat om een duidelijk standpunt te bepalen met betrekking tot belangrijke thema’s of om prioriteiten te identificeren, laat staan te communiceren”.

“Uit angst om kiezers te verliezen bij het maken van tijdige en duidelijke keuzes, verloren we ze effectief”, luidt de analyse. De partij heeft ook een electorale prijs betaald door zich te moeten opstellen als “de meest linkse partij” in de regering. Daarbij was er “weinig onderscheid tussen onze communicatie als regeringspartner en als partij op zich.”

Hilde Crevits uitspelen als boegbeeld was volgens de werkgroep wel “een uitstekende zet”, maar zij “kwam echter te laat in de campagne om haar potentieel te kunnen waarmaken voor de partij”.
BELGA Hilde Crevits uitspelen als boegbeeld was volgens de werkgroep wel “een uitstekende zet”, maar zij “kwam echter te laat in de campagne om haar potentieel te kunnen waarmaken voor de partij”.

De verkiezing teveel

De werkgroep is ook erg scherp voor de kiescampagne. Zo was er onvoldoende vernieuwing. “Voor sommige kopstukken was dit bovendien ‘de verkiezing teveel’”, staat er. De partij gebruikte ook te veel slogans (de weg vooruit, levenskwaliteit, #metHilde,...). 

Hilde Crevits uitspelen als boegbeeld was volgens de werkgroep wel “een uitstekende zet”, maar zij “kwam echter te laat in de campagne om haar potentieel te kunnen waarmaken voor de partij”. Ook op digitaal vlak schoot de partij tekort. CD&V loopt qua sociale media “mijlenver achter op andere partijen”. “Amper twee weken voor de verkiezingen werd een social media/communicatie war room ingericht.” Al wordt die laatste passage intussen betwist door de CD&V-partijwoordvoerder. Volgens hem was die war room voor de verkiezingen er “al maanden”. 

CD&V is er de laatste jaren ook in de praktijk te weinig in geslaagd om duidelijke en consequente oplossingen aan te reiken voor zaken waar de burgers wakker van liggen

Oplossingen

De werkroep formuleert vervolgens een resem aanbevelingen om de partij opnieuw op de kaart te zetten en het “politieke leiderschap opnieuw op te nemen”. Hoe moet de partij dat doen? Bijvoorbeeld door scherper en duidelijker te zijn. “CD&V is er de laatste jaren ook in de praktijk te weinig in geslaagd om duidelijke en consequente oplossingen aan te reiken voor zaken waar de burgers wakker van liggen”, luidt het.

Concreet stelt de werkgroep onder meer voor om jaarlijkse congressen te houden om standpunten te evalueren en aan te scherpen, om de studiedienst te versterken en om beter gebruik te maken van data om beleid en voorstellen uit te stippelen.

Vernieuwingstraject

De partij moet ook sleutelen aan de eigen organisatie en structuur. Professioneler en moderner, is de boodschap. De partij moet daarbij omgevormd worden tot een “meer transparante en open organisatie”. Wat met de samenwerking met de eigen christelijke zuil, een relatie die de voorbije maanden wat onder druk kwam te staan? Volgens de werkgroep moet de partij niet alleen in dialoog gaan met de klassieke partners, maar ook met het “het ruimere, nieuwe middenveld”.

Verder moet de partij verjongen en vernieuwen, met een vernieuwingstraject richting 2024. En moet de communicatie een stuk sneller, pro-actiever en offensiever.

Nieuwe voorzitter

De werkgroep stelt tot slot voor om tegen midden december een nieuwe voorzitter aan te stellen. Over het precieze profiel van die voorzitter zegt de werkgroep niets. De piste van een duo-voorzitterschap heeft het niet gehaald. Wel wordt voorgesteld om de voorzitter te ondersteunen met een “CEO die de interne organisatie leidt”, bijvoorbeeld op het vlak van HR en “een politiek secretaris die de politieke samenwerking leidt met onze ministers, fracties, geledingen”.

De werkgroep stelt voor om tegen midden december een nieuwe voorzitter aan te stellen. Over het precieze profiel van die voorzitter zegt de werkgroep niets.
Photo News De werkgroep stelt voor om tegen midden december een nieuwe voorzitter aan te stellen. Over het precieze profiel van die voorzitter zegt de werkgroep niets.67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martine Verschaeve

  De straf van de 800.000 arco gedupeerden.. Marc Vercambre

 • anna vandenberg

  Ze voelen zich zelf slachtoffer van het Arcodebacle dat algemen ideologie van de CD&V zuilen ze doen nooit iets fout want wij offeren ons op voor jullie. De meeste platte commercie is op dit ogenblik CM, grove fouten daar krijg je nog geen rechtzetting of voor verontschuldiging voor, eerder ze willen er zich nog uitpraten dat jezelf in de fout bent gegaan. Brieven zijn altijd aanvallend, voor dienstverlening op afspraak en geen uitzondering. Na zestig jaar lid is het genoeg geweest.

 • peter colson

  Ik zie er hier beweren dat CD&V stemmen verloor door met NVA een kartel te vormen. Als ik de verkiezingsuitslagen bekijk, dan stel ik echter vast dat CD&V pas echt kiezers verloor toen dat kartel werd ontbonden. Tijdens het kartel werd CD&V zelfs groter. Zelfs meer dan die 4% (federaal) van de Volksunie die werd opgedoekt. Spa en OVLD verloren toen zelfs veel kiezers (2007)

 • stefan leysen

  Bij de CD&V zijn hun 800000 kiezers die bedrogen zijn door beweging.net gaan lopen, de boeren in West Vlaanderen en hun familieleden zijn massaal op het Vlaams Belang gaan stemmen omdat ze zich bij hun partij niet meer thuis voelden en ze zich ook in de zak gezet voelen. Het zal erg moeilijk worden om zo,n grote groep kiezers terug in je stal te krijgen, daar heb je goeie herders voor nodig en die lopen er niet dik bij de CD&V of het moet Pieter De Crem zijn maar dat gunnen ze hem niet.

 • guido vermeyen

  Zichzelf bekritiseren....typisch voor een tanende partij, hopen zo medelijden te scheppen van de kiezer.....weetje wel kalimero, wat ze zelf van andere partij zeiden, doen ze nu zelf. En de voorzitter, Beke...laat zich niet meer zien, niet uit schaamte, schaamte bestaat niet bij hen, gewoon omdat hij er de brui aan geeft voor de betere postjes.