CD&V wil strenger terugkeerbeleid en meer controle op gezinshereniging. Francken: “Benieuwd naar stemhouding CD&V over mijn wetsvoorstellen”

Franky Demon (links) en Theo Francken.
Benny Proot/PN Franky Demon (links) en Theo Francken.
De CD&V pleit voor een strenger terugkeerbeleid. Dat meldt De Zondag. De partij vindt onder meer dat de Dienst Vreemdelingenzaken hervormd moet worden zodat die sneller werkt en dat er meer controle moet komen op het naleven van de voorwaarden rond gezinshereniging. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) waarschuwt bij VTM NIEUWS voor de cijfers die CD&V gebruikt, maar zegt ook voorstander te zijn van een strikter beleid. 

“De terugkeer is de zwakke schakel van ons asiel- en migratiebeleid”, bond federaal parlementslid Franky Demon (CD&V) de kat de bel aan in De Zondag. “Wie recht heeft om in ons land te blijven, moet dat kunnen. Maar wie dat recht niet heeft, moet uitgewezen worden. Daar zit echter een probleem. Het gemiddelde terugkeercijfer in Europa ligt op 36,7 procent. Wij halen amper 18 procent.”

Maatregelen

Demon wil in de volgende legislatuur minstens het Europese gemiddelde halen, zo klinkt het. Daarvoor schuift CD&V een aantal maatregelen naar voren die in het volgende regeerakkoord moeten staan. Het gaat onder meer om een hervorming van de Dienst Vreemdelingenzaken na een grondige externe audit, zodat asielaanvragen sneller worden afgehandeld. Dat kan door te investeren in mensen en middelen. En verder meer controle op het naleven van de voorwaarden rond gezinshereniging, want dat gebeurt volgens Demon bijna niet.


Het recht op gezinshereniging is aan strenge voorwaarden onderworpen, zoals een vast netto inkomen dat 120 procent van het leefloon bedraagt en een ziekteverzekering hebben. De eerste vijf jaar moet men aan die voorwaarden blijven voldoen. “Maar die controles zijn vandaag niet doorgedreven”, hekelt Demon. “We hameren erop die controles effectief uit te voeren. Daarnaast willen we onderzoeken of we na een aantal jaren van het gezin als geheel een hoger inkomen (niet uit sociale zekerheid) kunnen verwachten.” 

In het kader van het terugkeerbeleid vindt CD&V dat woonstbetredingen bespreekbaar moeten zijn. “Als blijkt dat hier op het terrein nog problemen rond bestaan, zullen we indien nodig een wettelijk initiatief nemen hierrond. Er moeten voldoende juridische waarborgen zijn”, stelt het Brugse Kamerlid.

Ook het lokale niveau moet beter ondersteund worden. Zo kan bijvoorbeeld de lokale politie vrijgesteld worden van een aantal taken op een plaats waar een asielcentrum geopend wordt.

Er moet ook werk gemaakt worden van een flexibel opvangmodel voor asielzoekers, volgens Demon, “met voldoende bufferplaatsen, een evenwichtige spreiding en een goed evenwicht tussen collectieve en individuele opvangplaatsen. Zo vermijden we dat we telkens opvangplaatsen moeten openen en weer sluiten, met alle mogelijke onrust van dien”, klinkt het nog in Het Nieuwsblad.

Europese cijfers

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kan zich vinden in een strikte aanpak, maar waarschuwt wel voor het gebruik van Europese cijfers door CD&V. “In Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het zo dat als de politie een woonstcontrole doet en de mensen zonder papieren niet opendoen, dat aangevinkt wordt als zijn die mensen teruggekeerd naar hun thuisland. Bij ons is dat niet zo. Onze cijfers van terugkeer gaan over mensen waarvan we zeker zijn dat ze zijn teruggekeerd. Dat is dus appelen met peren vergelijken.”

Francken zegt sowieso blij te zijn dat CD&V communiceert over migratie. “Het was hét thema bij de verkiezingen. Het blijft de belangrijkste bekommernis van de Vlamingen. Elke partij moet daarmee bezig zijn. Het voorstel over de controle van de lonen lijkt overigens heel erg op mijn eigen mislukt project met Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V), dat er niet kwam door tussenkomst van de MR. Dat de CD&V het maar aanvecht met de MR. Ik ben er zeker ook voor.”

Of een audit van de DVZ een goed idee is? “Ik ben niet tegen, maar we hebben er al veel gedaan. Ik heb ook al verscheidene wetsvoorstellen ingediend hierover, ik kijk uit naar de stemhouding van CD&V daarover.”
181 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patricia verstraeten

  Demon vreest dat hij zijn parlementaire wedde gaat verliezen bij de verkiezingen en opportunist ten voeten uit draait hij zijn kar met de wind

 • Leo Peeters -Duym

  Een beetje veel hypocrisie, nietwaar mijnheer Francken? Dit VB-voorstel wordt al meer dan tien jaar lang door N-VA weggestemd of gedemoniseerd.

 • Lea Van Heybeeck

  Je mag er zeker van zijn dat alle voorstellen hoe goed ze ook zijn zullen afgeschoten worden omdat het van de NVA of het VB komt. Op die manier proberen de traditionele partijen alles van die partijen te boycotten. De voorstellen mogen alleen van hen komen dan is het goed. Zo zie je hoe democratisch die partijen zijn.

 • Frank De Rycke

  En nu ineens zou dit wel kunnen ...programma stelen van het VB mag en kan dus ook , zand in onze ogen strooien maar de mensen hebben jullie door , wees gerust !! Water staat al onder jullie neus maar helaas veel te laat !

 • Roger Vanthillo

  Voortschrijdend inzicht of gewoon electorale berekening ? Toen Francken het voorstel op de regeringstafel legde gaf, onder druk van MR, CD&v/CVP niet thuis. Maar het is in ieder geval genoteerd. Benieuwd of CD&v/CVP ook zo ferm zal zijn als het over nieuwe belastingen gaat. Voor hen bv. was het belasten van de werkelijke huren een breekpunt daar het de ganse woningmarkt zou ontwrichten en het uiteindelijk aan de gemeenschap meer zou kosten indien ze zelf het initiatief moest nemen.