CD&V wil partij van Orban uit de Europese Volkspartij zetten

Viktor Orban.
REUTERS Viktor Orban.
CD&V en cdH willen Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban, uit de Europese Volkspartij (EVP) zetten. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

“Samen met Maxime Prevot van cdH en met onze Luxemburgse zusterpartij, net brief verstuurd aan EVP-voorzitter Joseph Daul”, zegt Beke op Twitter. “Met officiële vraag om Orban en Fidesz uit EVP te zetten. Wie continu ingaat tegen christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats.” 

Orbán en zijn partij Fidesz worden al langer met de vinger gewezen omdat in Hongarije de fundamentele waarden, vrijheden en de rechtsstaat in gevaar zouden zijn. Het Europees Parlement stemde om die reden vorig jaar in met een “atoombomprocedure” tegen Hongarije, waarmee dat land tijdelijk het stemrecht op Europese ministerraden zou kunnen verliezen.

Poster

De EVP, de Europese alliantie van christendemocratische en conservatieve partijen, hield Fidesz echter lang aan boord. Maar na een nieuwe campagne tegen migratie waarin Orbán de beeltenis van EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gebruikte naast die van de Amerikaanse zakenman met Hongaarse roots George Soros , zei Juncker vorige week zelf dat Orbán niet meer thuishoort in de EVP. “U hebt ook het recht te weten wat Brussel aan het voorbereiden is!”, zo stond in vette letters op de poster. 

Volgens de campagne willen “zij” verplichte quota voor de hervestiging van vluchtelingen invoeren, het recht van de lidstaten op grensbewaking verzwakken en immigratie makkelijker maken via migrantenvisa. Junckers woordvoerder sprak van een “lachwekkende samenzweringstheorie”. “De Commissie heeft zich geëngageerd om desinformatie en fake news te bestrijden, en dit is geen uitzondering. De campagne van de Hongaarse regering is niet te geloven. Het is shockerend dat zo’n belachelijke samenzweringstheorie in die mate de mainstream heeft bereikt”, stelde de woordvoerder.

REUTERS

“Volledig in tegenspraak met waarden EVP”

Vorige week zei voormalig Europees President Herman Van Rompuy hetzelfde. “We hebben allemaal ontzettend veel geduld met Viktor Orbán. Het is zo klaar als iets dat wat Orbán doet volledig in tegenspraak is met de waarden van de EVP. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich volledig solidair verklaard met Jean-Claude Juncker. Dat was het signaal dat nog ontbrak om te zeggen ‘Op termijn - misschien niet voor morgen - maar op termijn heb je geen plaats’.”

Fidesz levert momenteel 11 van de 219 EVP-leden in het Europese parlement. De EVP-fractie beraadt zich volgende week over de positie van Fidesz. Een procedure tot uitsluiting wordt officieel opgestart indien zeven partijen uit minstens vijf landen zo’n verzoek indienen. De uiteindelijke beslissing moet genomen worden in de Politieke Vergadering, waarin de partijleiding, de leiding van de parlementsfractie en een vertegenwoordiger van elke partij zetelt.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland Vanlerberghe

  Beke ge hebt hier meer dan werk genoeg, Uw tanende partij nog een paar jaar verder slepen bijvoorbeeld.

 • Danny Gijs

  Als je 28 landen onder één vlag wil krijgen moet je naar een democratie gaan die voor iedereen aanvaardbaar is. Ik denk niet dat ons model daar in de top 20 zal staan. Als hier regeringen zijn waar partijen nog 11% hebben en zij gaan dan in Europa zeggen hoe het moet denk ik niet dat ze goed bezig zijn.

 • Emi De graeve

  Ik wil de chris ook niet in de EU zien zitten. hij heeft het nationaal al verknoeid :-) De "EU geachte" wordt in Hongarije op subtiele wijze geïntroduceerd. Groepen die er financieel belang bij hebben zijn pro EU. Anderen vrezen dat de Eu belasting nog komt, dat ze teveel niet-hongeren zullen opgeschept worden - mensen die nooit de taal zullen kunnen/willen leren enz ..

 • geert de smet

  Als Orban zo tegen Europa is, waarom blijft hij er dan in?....juist, het vele geld! Ik ga regelmatig naar Hongarije....daar zijn ze heel blij met ons geld. Solidariteit en herverdeling (van geld en maar dan ook van asielzoekers)....

 • Michael Dimers

  CD&V is een ongelooflijk hypocriete partij. Orban wil de eigen bevolking beschermen tegen de haat van al die migranten. Als je zwangere vrouwen ion mekaar stampt, een kind uit het raam hangt en politiemensen in mekaar slaat dan ben je geen vluchteling op de vlucht voor geweld !