CD&V wil ook ouderschapsverlof voor pleegouders

Illustratiebeeld, kind.
Getty Images Illustratiebeeld, kind.
CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri heeft een wetsvoorstel ingediend om recht op ouderschapsverlof te verlenen aan pleegouders die een kind langdurig opvangen. "Nu hebben pleegouders enkel recht op het zogenaamde pleegouderverlof. Hiermee genieten ze niet van de verlofregelingen die andere ouders wel krijgen voor de opvoeding van hun kind, terwijl de zorg voor pleegkinderen vaak even zwaar of zelfs nog zwaarder is", aldus Lanjri.

Sinds 2018 hebben pleegouders recht op pleegouderverlof. Elke ouder krijgt zes weken voor het onthaal van een pleegkind in het eerste jaar waarin het kind in het gezin geplaatst werd. Dat verlof, van in totaal 12 weken, wordt vanaf 2021 stelselmatig aangevuld met 5 weken. Zo krijgen pleegouders op termijn 17 weken pleegouderverlof, of evenveel verlof als natuurlijke ouders die een kind krijgen (namelijk 15 weken moederschapsverlof en 2 weken vaderschapsverlof). De maximumduur van het pleegouderverlof verdubbelt voor een kind met lichamelijke of geestelijke beperking.

Maar pleegouders hebben nog steeds geen recht op regulier ouderschapsverlof. Met het voorstel van Lanjri genieten pleegouders het recht op vier maanden ouderschapsverlof, dat voltijds, halftijds, of met een vijfde of een tiende kan opgenomen worden. Die vrijgekomen tijd moet hen toelaten een balans te vinden tussen werk en gezin. "Ook pleegouders moeten we voldoende tijd en ruimte bieden voor de zorg voor hun kind", licht de Antwerpse politica toe.

Het wetsvoorstel maakt een einde aan de ongelijke behandeling van pleegouders en natuurlijke ouders.
Het aantal kinderen en jongeren dat terechtkan in een pleeggezin is in de vorige vijf jaar gestegen met 37 procent, tot 7.756. "Dat is goed nieuws: steeds meer pleegkinderen vinden een warme gezinsomgeving. We moeten alle pleegouders blijven ondersteunen. Mijn wetsvoorstel helpt daarbij", besluit Lanjri. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  En dan nemen ze dit verlof en kunnen dan anderen maar al hun werk er bij nemen want de baas zal niemand voor die periode aannemen.

 • Ludo Wouters

  Verkiezingen in aantocht. Het geld willen ze weer langs ramen en deuren buiten smijten. Soms vraag ik mij af hoe onze grootouders hun kinderen hebben kunnen grootbrengen. Meestal hadden die er wel een stuk of vijf en moest er nog gewerkt worden ook.

 • Mario Tersago

  Ik sluit me hier wel bij aan.. maar wil dan gelijk ook maar even duidelijk maken dat mensen die bewust of onbewust, kinderloos zijn.. Hier ook weer straal genegeerd worden. Mensen met (pleeg)kinderen, krijgen vergoedingen, extra verlof, flexibelere vakantie/uurregelingen, .. mensen zonder kinderen? 0,0. Ofwel contractaanpassing ofwel een andere job zoeken. Kindergeld? geboortepremie? (corona)ouderschapsverlof? Belastingvoordeel? Noppes, nada..

 • paul van de velde

  En wie ga deze verlof dagen allemaal betalen ? Als ondernemer zou ik toch eens goed beginnen nadenken om hier nog een bedrijf te starten. Je kan niet meer op je personeel rekenen want ze zijn met verlof.

 • Emi De graeve

  maximum 2 kinderen en stop dan maar het kindergeld. Laat dit kindergeld een vergoeding zijn voor wie thuis zelf de eigen kinderen opvoedt. De "morele" kinderverwaarlozing is nog nooit zo groot geweest omdat het kinderen aan een warm nest ontbreekt.