CD&V wil geen privédetectives om leefloonfraude op te sporen

Nahima Lanjri (CD&V)
BELGA Nahima Lanjri (CD&V)
Als alternatief voor de privédetectives die het Antwerpse OCMW wil gebruiken bij het opsporen van fraude rond eigendommen in het buitenland, stelt CD&V voor om de benodigde gegevens te verkrijgen via de bestaande dubbelbelastingverdragen met landen als Nederland, Frankrijk, Marokko en Turkije. In tegenstelling tot eerdere berichten kan die informatie toch uitgewisseld worden zonder dat de verdragen moeten worden gewijzigd, zo blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan Antwerps CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

Wie in het buitenland een waardevol bezit zoals een huis heeft, heeft mogelijk geen recht op een uitkering van het OCMW of een sociale woning. Momenteel is het voor een OCMW of sociale huisvestingsmaatschappij echter bijzonder moeilijk om dergelijke informatie te achterhalen. In Antwerpen keurde de OCMW-raad daarom eind september het plan goed om in de toekomst privébedrijven in te schakelen die in het buitenland eigendommen van OCMW-klanten kunnen opsporen. CD&V, nochtans mee in de coalitie in Antwerpen, onthield zich toen.

Onvoldoende juridisch onderbouwd

"Hoewel we het eens zijn over de doelstelling, namelijk fraude detecteren en aanpakken, hadden en hebben we ernstige vragen bij deze aanpak", zegt Lanjri. CD&V vindt de beslissing onder meer onvoldoende juridisch onderbouwd. De partij ziet meer heil in de bestaande dubbelbelastingverdragen - waarbij landen aan de Belgische fiscus doorgeven wat Belgische onderdanen ginds bezitten - en met name een uitbreiding daarvan naar niet-fiscale doeleinden.

Minister Van Overtveldt heeft nu aan Lanjri laten weten dat er alleen nog een administratief akkoord nodig is daarvoor en dat hij zijn administratie de opdracht gegeven heeft om een dergelijk akkoord na te streven met onder meer Marokko. "Deze manier is veel beter, efficiënter en minder kostelijk dan het inschakelen van privé-onderzoeksbedrijven", stelt Lanjri.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Achmed Chokri

  Omschrijf leefloonfraude? Is dat in het zwart gaan bijverdienen? Of is dat nul moeite doen om u als volwassene bij te scholen via het CVO om vervolgens levenslang te kunnen parasiteren???

 • Jose Van Hauwaert

  Je...en een Turk met dubbelpas word in Turkije als Turk en niet als Belg geregistreerd. Dus..die Turkse Belg met villa, Pension, Hotel, Restaurant of ander lukratieve inkomsten, kan in België blijvend zijn leefloon en alle sociale voordelen blijven ontvangen..net als alle andere Nationaliteiten. Omgekeerd gaat dit niet, en ik heb zo mijn ervaringen daarmee...zonder inkomsten te hebben in het buitrnland.

 • Patrick De pauw

  Volgende verkiezing gaan die allemaal voor de partij gaan van JahJah

 • Fons Billen

  vanwaar is deze dame afkomstig ? enig idee welke groep van mensen die het meest een leefloon trekken ?????

 • Piet Fluwijn

  Maar waarom toch niet!! Met het opsporen er van en het in te trekken bij de vele fraudeurs zal het gat in de begroting al een stu kleiner zijn! Het misbruik van ons sociaal systeem moet eruit!!! Hoe kan je er dan tegen zijn in hemelsnaam! CD&V doet niks liever dan dwars te liggen en stemmetjeste ronselen , even erg als groen en SPa