CD&V wil fiscale discriminatie tussen co-ouders wegwerken

Veel ouders die een deel van de tijd zorg dragen voor hun kroost, hebben fiscaal minder rechten dan de andere. Dat komt omdat de kinderen niet bij hen gedomicilieerd zijn. Dat is achterhaald", zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.
BELGA Veel ouders die een deel van de tijd zorg dragen voor hun kroost, hebben fiscaal minder rechten dan de andere. Dat komt omdat de kinderen niet bij hen gedomicilieerd zijn. Dat is achterhaald", zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.
CD&V wil de fiscale discriminatie tussen co-ouders in Vlaanderen aanpakken. De belastingvermindering die ouders voor hun kinderen krijgen, gaat nu maar naar één ex-partner. De partij wil dat het voordeel verdeeld wordt onder beiden.

Bij 1 op de 2 echtscheidingen wordt het verblijf van de kinderen geregeld via co-ouderschap. "Maar veel ouders die een deel van de tijd zorg dragen voor hun kroost, hebben fiscaal minder rechten dan de andere. Dat komt omdat de kinderen niet bij hen gedomicilieerd zijn. Dat is achterhaald", zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Een praktijkvoorbeeld: een ex-koppel uit Oostende met drie kinderen van wie eentje gehandicapt is, krijgt nu een vermindering in de onroerende voorheffing van 425 euro. Maar dat belastingvoordeel gaat integraal naar de ouder bij wie het kind gedomicilieerd is. CD&V wil dat bedrag gelijk verdelen over de twee ex-partners, op voorwaarde dat de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beiden wonen. "Ouders kunnen, bij een scheiding met onderlinge toestemming, nog altijd eigen afspraken maken. Ons voorstel regelt alleen de verdeling wanneer ze niet tot een akkoord komen." In Wallonië en Brussel is de fiscale discriminatie al weggewerkt. (SSL)
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc bolders

  Wie met NVA in de regering zit heeft niks te willen. Ze mogen langs de kassa gaan zolang de "grote" leider dat toestaat. Vlaamse regering een stelletje lamlendige vet betaalde parvenu's zonder ruggengraat.

 • marc bolders

  Werk de schandelijke discriminatie weg tussen zelfstandigen, bedrijven , werkenden en gepensioneerden. Voor de laatste twee groepen zelfde BTW vrijstelling en belastingvrijstelling.

 • nand nuyts

  Er zijn er 850.000 die hun ARCO geld kwijt zijn, en nog willen sommige bedrogen worden door CD&V dat begrijp ik niet.

 • Gino Denil

  Alleenstaanden vragen niet om speciale voordelen of om als een zieke in de watten gelegd te worden, raf peeters. Alleen om rechtvaardig op dezelfde manier behandeld te worden. Net zoals vrouwen gelijk loon willen voor gelijk werk. Doorgaans zijn het deze die profiteren van deze onrechtvaardigheden die daar tegen zijn. En ook als je getrouwd bent kan je alleenstaande worden. Door een scheiding of omdat je partner overlijdt. Het is niet iets waar je altijd als levensstijl voor kiest.

 • raf peeters

  @Dirk Brouns ,jij betaald al helemaal niet mijn pensioen ,daar heb ik zelf voor gezorgd.Alles andere wat je aanhaalt is om het in Uw woorden te zeggen ,pas gezwets. Pensioenregeling en erfenis is nog steeds in wetten gegoten en daar heb jij noch ik iets aan te brokken en nogmaals ,het is niet de gemeenschap zijn fout dat jullie geen relatie wil en alleenstaande willen zijn .