CD&V wil cannabisolie legaliseren voor ALS-patiënten en kinderen met epilepsie

Archieffoto.
REUTERS Archieffoto.
CD&V pleit voor een flinke uitbreiding van het medicinale gebruik van cannabis. Kamerlid Els Van Hoof dient in januari een resolutie in die onder andere vraagt dat cannabisolie erkend wordt als geneesmiddel. Dat berichten de kranten van het Mediahuis.

De legalisering van een middel als cannabisolie, ook weleens CBD-olie genoemd, zou vooral patiënten met ALS en epilepsie kunnen helpen. "Er bestaat afdoende wetenschappelijk bewijs dat medicinale cannabis de symptomen van een ziekte als ALS kan verminderen", aldus Van Hoof. Mensen met ALS lijden onder andere aan zware pijn en spasmen. "Om het leefbaar te houden gebruiken velen van hen nu al cannabisolie, die ze in het buitenland halen. Maar bij ons is de olie verboden, dus ook de import ervan is illegaal.”

Daarom stelt CD&V stelt een uitbreiding voor van de huidige regeling. Allereerst pleit het voor een legalisering van cannabisolie, met name voor mensen met multiple sclerose (MS) en ALS, en voor kinderen met een specifieke vorm van epilepsie.

Daarnaast wil de partij ook ALS-patiënten de mogelijkheid bieden om Sativex te gebruiken, een mondspray met cannabisextracten.  De spray is sinds 2015 onder strikte voorwaarden legaal voor mensen met MS.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Weet niet wat probleem is ,kan je in Nederland zo kopen en doe ik voor mijn vrouw die een hoge graad van reuma heeft.

 • Marie Jolie

  Er zijn nogal wat ziekten die zware chronische pijnen tot gevolg hebben en waar tot nu toe geen kruid tegen gewassen is. Moeten patiënten die daaraan lijden dan maar toekijken en elke dag afzien?

 • Tomy Janssens

  Dus nu is de tijd er rijp voor en de politieke situatie gunstig. Maggie kan het nu niet tegen houden.

 • ringo van der pulst

  En voor de mensen met andere spier of gewricht ziekten?Het is voor iedereen of niet.Dat is mijn mening.

 • De Waen Luc

  Sativex is rotzooi,, en cannabis olie werkt al tientallen jaren geweldig bij pijnen, kanker, adha, leukemie..tumors, epilepsie ect...gewrichtsonteking...er zijn honderden wetenschappelijke studies gevoerd door de jaren,en geen enkel was negatief