CD&V wil buurtbewoners laten delen in winst windmolenparken

UNKNOWN
Vlaams Parlementslid Sonja Claes (CD&V) stelt voor om bij elk nieuw windmolenparkproject in Vlaanderen de bevolking te laten participeren en dus mee te laten genieten van de winst van het energiepark. Ze haalt hiervoor de mosterd bij het Deense model. Dat schrijft het weekblad Knack morgen.

Om te vermijden dat plannen voor een windmolenpark in Vlaanderen veelvuldig afspringen wegens vurig protest van omwonenden die vrezen voor lawaaihinder en slagschaduw, stelt Sonja Claes, ook burgemeester van Heusden-Zolder, voor om omwonenden mee te laten profiteren van de winst van zo'n park.
 
Claes wil een voorstel van decreet indienen om de projectontwikkelaars van een windmolenpark ertoe te verplichten de betrokken bedrijven, landbouwers en omwonenden erin te laten participeren, zoals in Denemarken. Ze denkt aan coöperaties waarin omwonenden aandelen nemen.
 
Zo zal de winst volgens haar veel beter gespreid worden. "Momenteel wint de landbouwer of het bedrijf dat de windmolen op zijn grond krijgt, als het ware de lotto, terwijl het bedrijf ernaast in de komende twintig jaar niet meer de kans krijgt om ook een molen te zetten. Door de verplichte participatie zouden alle betrokkenen een gegarandeerd rendement hebben", aldus Claes. (belga/adv)