CD&V wil Amerikaanse ambassade aan de tand voelen over dreigende handelsoorlog

 Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V)
BELGA Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V)
 Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) wil een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade uitnodigen in het Vlaams Parlement. De CD&V'er wil op die manier meer tekst en uitleg krijgen bij het "protectionistische beleid" van Amerikaans president Donald Trump en de gevolgen van dat beleid voor de Vlaamse economie. 

Die Vlaamse economie dreigt volgens Van Rompuy "getroffen te worden door de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium". De CD&V'er maakt zich zorgen over de dreigende handelsoorlog met de VS. "Het probleem met een handelsoorlog is dat iedereen weet waar het begint, maar niemand weet waar het eindigt", aldus Van Rompuy. Hij vindt dat Vlaanderen samen met de EU "een duidelijk signaal" moet sturen over die bezorgdheid.

Van Rompuy: "We moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat Trump verder gaat op het pad van protectionisme want in een handelsoorlog zijn er geen winnaars, en als één van de meest open economieën in de wereld dreigt Vlaanderen één van de grote slachtoffers te worden."

Geen ambassadeur

Van Rompuy had liefst de Amerikaanse ambassadeur in ons land naar het Vlaams Parlement gehaald. Maar omdat president Trump nog steeds geen ambassadeur voor België heeft aangeduid, kan het ook een vertegenwoordiger van de ambassade zijn.

Het CD&V-parlementslid wil vooral te weten komen of ook Vlaamse exporteurs zullen kunnen genieten van de 'uitzonderingen' die Trump heeft vernoemd met betrekking tot de nieuwe invoerheffingen op staal en aluminium. 

Verder kondigde Trump aan dat hij eist dat het Europese importverbod op chloorkippen en hormonenvlees wordt opgeheven, in ruil voor het niet verhogen van de taksen op Europese wagens die naar de VS worden geëxporteerd. "Vooral deze laatste aankondiging dreigt de Vlaamse economie hard te treffen", aldus Van Rompuy. Vorig jaar exporteerden Belgische autofabrieken alleen al voor meer dan 400 miljoen euro naar de VS.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Verbist

  Goed voorstel. Stuur Peeters samen met Van Rompuy en succes verzekerd. Ze beloven daar wat aandelen, en Trump zal zwichten. Alleen ze mogen niet zeggen dat zij de slechtste onderhandelaars zijn.

 • gina duribreux

  manman dat ze stoppen met de arcoaandeelhouders te willen bevoordelen tegen over de bevolking en de Dexia en fortis kleine aandeelhouders zijn ook hun geld kwijt gelukkig is Europa daar om toezien of ieder aandeelhouder of niemand cd&v wil stemmen kopen zoals de maffia en jullie willen praten met usa in iegen zakken kijken

 • Gerry Cle

  Vergeefse moeite, niemand weet wat die gek bezield. Dus zeker ook de Amerikaanse ambassade niet. Als Amerika denkt dat zijn economie zal groeien door een handelsoorlog te beginnen gaan ze nog serieus verschieten. Maar misschien moeten we de Amerikanen hun chloorkippen en hormonenvlees toch maar op de Europese markt toelaten? Uiteraard met een waarschuwing voor de consument erop.

 • daan aerts

  amai nu is Trump zeker bang van zo een belangrijke partij als CD & V

 • Jef Lois

  Zijn er verkiezi gen op komst man? Anders hoor of zie je dit heerschap niet maar nu acht hij het moment gekomen om uit zijn winterslaap te komen. Wat een zielige man denkt Vanrompuy nu echt dat de ambasade wakker gaat liggen van meneer.