CD&V-voorzitter Wouter Beke over Schild & Vrienden: "Sommige politici moeten in eigen boezem kijken"

Archieffoto: Wouter Beke (CD&V)
BELGA Archieffoto: Wouter Beke (CD&V)
CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt dat sommige collega-politici zich moeten "bezinnen" en "in eigen boezem moeten kijken" over de praktijken van de ultrarechtse organisatie Schild & Vrienden. Dat schrijft hij in een tekst op de CD&V-site onder de titel "Je oogst wat je zaait". Beke noemt geen partijen of politici bij naam, maar spreekt onder meer over "populaire politici met een grote aanhang" die het conflict in de samenleving voeden. 

Beke stuurde eerder op de dag al via Twitter een eerste reactie op de Pano-reportage rond Schild & Vrienden. Nu komt de CD&V-voorzitter met een langere, persoonlijke tekst op de website van de partij. Daarin maakt Beke een analyse van de mogelijke voedingsbodem voor een groep als Schild & Vrienden. 

"Dat er in elke tuin al eens onkruid groeit, daaraan kan je niets veranderen. Maar als je het zelf gaat bemesten, schrik dan niet dat het de bloemen overwoekert. Deze plaat wordt al meer dan tweeduizend jaar gedraaid, en toch blijft ze maar niet plakken: wat je zaait, zal je oogsten", zegt Beke. 

Tweet

Volgens Beke moeten politici "in eigen boezem kijken" en nadenken over hun eigen verantwoordelijkheid in dit verhaal. Wie moet zich daarbij dan aangesproken voelen? Beke noemt geen namen, maar heeft het wel over "populaire politici met een grote aanhang". 

"Denk tien seconden na en vraag je af of het echt nodig is om mensen belachelijk te maken om hun geslacht, afkomst of seksuele voorkeur", staat in de tekst te lezen. "
Vraag je af of hij eigenlijk zelf wel een meerwaarde heeft, die tweet die je net wilde sturen."

"Wij tegen zij"

"Misschien moeten sommige politici zich eens bezinnen over de toekomst van hun samenleving. Willen ze als groep vooruit, ook al is dat met mensen die niet zijn of niet denken zoals zij? Of willen ze in verdeeldheid en eeuwige strijd ter plaatse trappelen, met telkens een zondebok als excuus?", vraagt Beke zich af. 

De CD&V-voorzitter verwijst naar het verleden. "Dat verleden heeft ons geleerd wat er gebeurt als een groep alleen nog redeneert in termen van 'wij' tegen 'zij'. Als je al wie anders is van zijn menselijkheid ontdoet. Je zou denken we uit ons vreselijke verleden dat toch konden onthouden, maar vandaag is dat zelfs geen zekerheid meer", aldus Beke.
163 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Remant

  Mr.beke,Thomas maes, zegt u dat niets? Die is lid van schild en vrienden en van uw clubje , op de lijst cd&v in Stekene , kijk eerst in eigen boezem en rangen alvorens andere te beschuldigen , want in valse beschuldigingen bent u sterk

 • Lea Van Heybeeck

  Als linkse politici niet luisteren naar de stem van burgers dan krijg je zo’n toestanden. Dus Beke jullie duwen deze migratie door onze strot? Het zal alleen erger worden dank zij jullie!

 • Peter Rouchet

  Beke, ik voorspel alvast een heel magere oogst voor uw meelooppartij! Geen ballen,geen programma en vooral geen identiteit! Meelopen met alles en iedereen=plat opportunisme!

 • Jacky Denayer

  De reacties van Nva zijn zo NUL dat je afvraagt of er bij die gsten iets mankeert t zelfde met die grote muilbin zijn blauw kostuum t zal maar je zoon wezen. Ach papa twas allemaal fake en die mitraillette fake de mensen die we bekakken ..fake gelukkig hebben we nog een zender die ons wijst op al deze gevaren .

 • FRANS DE ROUCK

  De super stjeef heeft gesproken I Het is alsof alle pedofiele geestelijken verbonden zijn met de CD&V.Dat zal een zeker aantal zijn maar niet allemaal.