CD&V-voorzitter Joachim Coens: "Hoofd koel houden en onderhandelingen aan tafel voeren”

CD&V-voorzitter Joachim Coens.
BELGA CD&V-voorzitter Joachim Coens.
"Het was de laatste dagen bijzonder warm, maar het is toch belangrijk om het hoofd koel te houden en aan tafel verder te praten." Daarvoor ijverde CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Ochtend, een dag na het opmerkelijke bericht van liberalen en groenen die zich bezorgd toonden over de plannen van preformateurs Bart De Wever en Paul Magnette. "Ik begrijp wat in die communicatie staat, maar vraag me af waarom dat moet. Men moet dat aan tafel zeggen. Ik heb begrepen dat ze vandaag allebei uitgenodigd zijn. Dat is het moment om zaken uit te klaren.”

Voor Coens is het belangrijk dat met De Wever en Magnette de voorzitters van de twee grootste partijen, N-VA en PS, aan zet zijn. "Iedereen heeft het laatste jaar gehoopt dat zij aan zet zouden komen", zegt Coens. "Dat is nu zo. Ze hebben min of meer een consensus en voeren gesprekken. De mensen verwachten dat er gepraat wordt en dat er een oplossing komt.”

De CD&V-voorzitter erkent dat de samenstelling van het parlement de regeringsvorming bemoeilijkt. "Er komen veel breuklijnen samen, en we weten dat er nu een synthese gemaakt zal moeten worden. Iedereen zal water in de wijn moeten doen." Ook zijn partij heeft opmerkingen geformuleerd op de nota die hen door de preformateurs is toegelicht.

De tijd dringt, en vandaag is een nieuwe belangrijke dag. De preformateurs zitten dus opnieuw samen met liberalen en groenen, en maandag worden ze op het paleis verwacht. "Het moet duidelijk worden met welke partijen we aan tafel gaan", zegt Coens. "Er moet een meerderheidsregering gevormd worden. Vandaag is er een regering die tot en met september het vertrouwen heeft. Wat ons betreft is dat de tijdsfactor.”

Na de gezamenlijke communicatie van liberalen en groenen werd hier en daar gespeculeerd dat opnieuw een Vivaldi-regering in de steigers staat, maar daarin gaat Coens niet mee. "Wat mij daarin een beetje stoort, is dat we moeten praten met de twee preformateurs. Het is raar dat men nu over andere zaken praat." 

Lees ook: 

Het ‘kaartenhuisje' van De Wever en Magnette wankelt (+)

Carl Devos: “Veel burgers verwachten nog zo weinig van de politiek dat ze er niet eens meer tegen in opstand komen” (+)
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  Dat CD&V achter nog verdere splitsing staat begrijp ik niet en zal ook niet meer mijn stem geven .Heb de moed om begin te maken van herfederaliseren,dan help je de burgers die er op rekenen Staatshervormingen zouden bij referendum moeten gebeuren en met 66 % meerderheid ,dat is democratie

 • Gino Denil

  Het is gemakkelijk om de splitsing van justitie, politie en sociale zekerheid binnen te halen voor miljarden voor een sociaal links beleid. Daarna wordt in Vlaanderen de sociale zekerheid afgebouwd om de rekening te betalen en zijn het weer de Vlamingen die er voor opdraaien. En daarna kan men in Wallonië onze bedrijven naar daar lokken met fiscale voordelen. Twee keer prijs voor onze Vlaamse ondernemers en twee facturen voor de Vlaamse burger.

 • Gilbert Vermeersch

  Het communautaire moet. Aanvangen, zoniet is het land bij de volgende verkiezingen in gevaar en dat heeft CD&V begrepen.

 • bert pare

  Coens had tenminste begrepen dat wat er op tafel lag een basis was om uit de crisis te komen, de liberalen hebben zwaar gegokt wat mij betreft mogen ze de kiesdrempel vergeten waar zitten die oude krokodillen nu met hun woord staatsmanschap.

 • Marcel Jespers

  Geef die dikbetaalde heren allemaal een c 4 hier zijn in ons mooie Belgie genoeg andere bekwame mensen die daar geen 400 dagen voor nodig hebben